30%d0%b4%d0%b8%d0%b2%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d1%81%d0%b5%d1%82%d0%b0

Първата събота на октомври е денят за откриване на груповия лов на дива свиня за сезон 2016/2017, съобщиха от ловна дружинка Горно Вършило. Това е един от най-вълнуващите и очакван с нетърпение ловен ден от всички български авджии. Местните вече са поставили хранилки за бъдещите си трофеи, а още рано сутринта утре ще се отправят и на първия си за сезона групов лов.

Нека този ловен сезон ви зареди с много нови позитивни преживявания, с големи вълнения, емоции, тръпка и големи трофеи, пожелаха на своите колеги авджиите от Горно Вършило.

Ловният сезон за дива свиня започва на 1-ви октомври и ще продължи до втората събота на месец- януари. В тази връзка от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) напомниха, че ловците са длъжни да дадат проби за изследване на месото на отстреляните глигани за трихинелоза. Освен авджиите, проби за опасната болест трябва да дадат и стопаните на домашни прасета.

Според действащото законодателство всички заклани свине в регистрираните от НВМС български кланици, месото от които влиза в търговската мрежа, задължително се изследват за трихинелоза в акредитираните лаборатории по безопасност на храните. Трупното месо се освобождава за консумация и преработка след получаване на отрицателен резултат от лабораторията.