След едночасова реч в зала 6 на НДК в София, бе обявена кандидат – президентската двойка на ГЕРБ за предстоящите на 6 ноември избори. След дълго осмисляне на кандидатурите лично от премиера Бойко Борисов бе оповестено, че в надпреварата влизат Цецка Цачева, кандидат за президент  и вицеадмирал Пламен Манушев, за вицепрезидент.

Церемонията по обявяване на кандидатурите бе предавана и в интернет, а номинациите бяха обявени като в холивудска продукция от премиера Бойко Борисов. Цецка Цачева бе определена като „майка на нацията, която ще се грижи майчински за нея“. „От години познаваща законодателството на България, сиреч и сега тя изпълнява тази функция и успешно може да пилотира държавата, обиколила е света и е защитавала интересите на България“ – каза Борисов.

Цецка Цачева Данговска е български юрист и политик от ГЕРБ, първата жена председател на българския парламент. Тя е избрана за председател на 41 – то Народно събрание (14 юли 2009 до 14 март 2013) и 43 – тото Народно събрание (от 27 октомври 2014). Владее свободно немски и руски език.

Цецка Цачева Данговска е родена на 24 май 1958 г. в с. Драгана, община Угърчин, област Ловеч. Завършва задочно право в СУ“Св.Климент Охридски“. Работи като юрисконсулт в Окръжния народен съвет в Плевен, където по-късно става началник на правния отдел. Става член на БКП. Според твърдения, които самата Цачева категорично отхвърля, в този период тя е била и секретар на първичната партийна организация на БКП. От 1992 г. работи като адвокат в плевенската адвокатска колегия.

Цецка Цачева е член на БКП до 1989 г.

През 2007 г. е кандидат за кмет на Плевен от ГЕРБ, остава трета. Избрана е за общински съветник на партия „ГЕРБ“ в Плевен. Същевременно е и общински ръководител на партия ГЕРБ за Плевен. Преди да бъде избрана за общински съветник, е 7 години и половина е консултант на община Плевен, като приключва работата си за общината след шумен конфликт с кмета Найден Зеленогорски. През юни 2008 г. Зеленогорски подава сигнал срещу Цачева до Адвокатската колегия в Плевен. Мотивите са, че Цачева е действала срещу интересите на Община Плевен, като докато е оказвала правна помощ на местната администрация, тя е давала съвети и на насрещните страни по същите дела.

На парламентарните избори през 2009 г. е водач на пропорционалната листа и мажоритарен кандидат на ГЕРБ за 15-ти многомандатен избирателен район в Плевен. Печели мажоритарния вот с убедителна преднина пред бившия министър на вътрешните работи и ключова фигура на БСП – Румен Петков.

Цецка Цачева е член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

02%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d1%83%d1%88%d0%b5%d0%b2

Средното си образование завършва в Математическата гимназия в гр. Толбухин през 1972 г. Същата година постъпва във Висшето народно военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна. През 1977 г. завършва ВВМУ и постъпва в редиците на Българската армия. От 1984 до 1986 г. учи във Военноморската академия „А. А. Гречко“(Военно-морская академия имени А. А. Гречко, днес: … имени Н. Г. Кузнецова) в Ленинград, РСФСР, СССР, добивайки образователна степен „магистър по военно дело“. Следва (1997 – 1998) и успешно завършва Военноморския колеж (Naval War College) в Нюпорт, Род Айлънд, САЩ (със статут на генералщабна академия).

Владее свободно английски и руски език.

Военната му кариера е следната:

 • 1977 – 1982 г. – щурман и командир на минно-торпедна бойна част във Военноморска база Варна;
 • 1982 – 1984 г. – командир на базов тралчик във ВМБ Варна;
 • 1986 – 1988 г. – началник на щаба на отделен дивизион тралчици;
 • 1988 – 1990 г. – командир на отделен дивизион тралчици;
 • 1990 – 1991 г. – началник на отделение „Оперативно-бойна подготовка“ в щаба на ВМБ Варна;
 • 1991 – 1992 г. – заместник-началник на щаба, той и началник на отделение „Оперативно – бойна подготовка“ в щаба на ВМБ Варна;
 • 1992 – 1994 г. – заместник-началник, той и по планирането на бойната подготовка на отдел „Бойна подготовка“ в Щаба на ВМС;
 • 1994 – 1996 г. – заместник-командир на ВМБ Варна;
 • 1996 – 1997 г. – началник на щаба на ВМБ Варна;
 • 1998 – 2001 г. – началник на щаба на ВМБ Варна;
 • 2001 – 2003 г. – командир на ВМБ Варна;
 • 2003 – 2007 г. – заместник-началник на Главния щаб на ВМС по операциите и заместник-командващ ВМС;
 • 2007 – 2009 г. – аташе по отбраната на Р. България в Лондон, Великобритания;
 • 2009 – 2011 г. – командир на ВМС;
 • 2011 – 2012 г. – заместник-началник на отбраната в Министерството на отбраната.
 • Вицеадмирал о.р. Пламен Манушев притежава следните ордени и награди:
  • награден знак „За вярна служба под знамената“ II степен;
  • награден знак „За вярна служба под знамената“ I степен;
  • ловна карабина „Мазалат“;
  • орден „За военна заслуга” I степен – връчен от президента Р. Плевнелиев за дългогодишна безупречна служба, принос за развитието и укрепването на Българската армия и заслуги към отбраната на страната (2012).
  • В края на 2012 г. Пламен Манушев е назначен за заместник областен управител на Област Варна.За изборите за народни представителни в 42-то народно събрание той е под № 3 в листата на ПП ГЕРБ в избирателен район Варна. Избран за народен представител в 42-ото Народно Събрание на Република България. Член на Парламентарна група на ПП ГЕРБ, Комисия по външна политика, Комисия по отбрана, Делегация в парламентарната асамблея на НАТО, Група за приятелство България – Великобритания, Група за приятелство България – Индия, Група за приятелство България – Казахстан, Група за приятелство България – Македония, Група за приятелство България – Пакистан, Група за приятелство България – Русия.Избран за народен представител в 43-ото Народно Събрание на Република България от избирателен район Варна.Член на Парламентарна група на ПП ГЕРБ, Комисия по външна политика, Комисия по отбрана, Делегация в парламентарната асамблея на НАТО, Група за приятелство България – Украйна, Група за приятелство България – Афганистан, Група за приятелство България – Пакистан.