По покана на кмета на Общината Марин Рачев се проведоха консултации с представители на политически партии, за определяне съставите на Секционните избирателни комисии (СИК) във връзка с произвеждане на изборите за президент и вицепрезидент на републиката и за националния референдум, насрочени на 6 ноември 2016 г. Сбирката се състоя в Заседателната зала на Общинския съвет и бе водена от секретарят на Общината Нина Вардина.

Представителите на политически партии и коалиции в Община Септември постигнаха пълно съгласие за числеността, разпределението и ръководствата на СИК. Комисиите, които ще действат в населените места с до 500 избиратели, ще се състоят от 7 членове, а в местата с над 500 – с по 9.

На поканата на кмета за провеждането на консултациите се отзоваха 8 представители на партии и коалиции. От името на ПП ГЕРБ се яви председателят на общинската структура Атанас Узунов. Сергей Стойнов представлява коалиция „БСП лява България“, а Махмуд Салим – ПП “ДПС“. Д-р Петьо Бойчинов беше представител на коалиция Реформаторски блок /РБ/, а Кузо Божинов на коалиция „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“. Иван Дачев се яви от името на „Атака“, Славейко Стоицов представляваше на сбирката коалиция „АБВ”/Алтернатива за българско възраждане/“. Иванка Кърджийска от гражданското сдружение с нестопанска цел „Загорово” се яви като представител на партията на Николай Бареков – „България без цензура”.
Междувременно тази сутрин издигнатия от ПП ГЕРБ кмет на Общината Марин Рачев и председателят на общинската структура на партията Атанас Узунов заминаха за столичният НДК по покана на премира Бойко Борисов. Там в 12 часа официално бяха представени кандидатите на ПП ГЕРБ за президент и вицепрезидент за изборите на 6-ти ноември.