Антоанета Станчева

На 7 октомври (петък), 2016г. от 18.00 ч., ХГ „Станислав Доспевски” Пазарджик представя изложба с творби от симпозиум по скулптура в метал „КОД: КРИЛЕ”, Лесичово (17-30 септември) 2016 г.
Идеята за симпозиума започва от ентусиазма на една обособена творческа група от млади автори, които работят предимно в областта на металната пластика и са възпитаници на Катедра „Метал” в Националната художествена академия. Творческата енергия на авторите и подадената ръка в лицето на г-н Иван Петков и „STOVI grup” в предоставената база в село Лесичово, стават повод за реализирането на Първо издание на Симпозиум „Код: Криле”.
Г-н Петков от години подкрепя различни по характер творчески инициативи на млади и утвърдени автори в областта на изобразителното изкуство, илюстрацията, скулптурата.
В резултат на това успешно партньорство с младите творци: Иво Илиев, Йото Диков, Калоян Георгиев, Мая Николова, Милко Дюлгеров и Станислава Анчова, художествена галерия „Станислав Доспевски” има възможността да представи настоящата изложба с творбите създадени по време на симпозиума. Изложбата има за задача да подпомогне изявите на съвременното българско скулптурно изкуство, да поощри младите автори, както и да популяризира сред публиката техните творби.

Идеята за симпозиума започва от ентусиазма на една обособена творческа група от млади автори, които работят предимно в областта на металната пластика и са възпитаници на Катедра „Метал“ в НХА . Съчетанието на творческата енергия с подадената ръка на STOVI grup и базата в с .Лесичово в лицето на г-н Иван Петков , роди първото издание на Симпозиум „Код: Криле“ през втората половина на м.септември , 2016 . Младите скулптури са участници в друг симпозиум от подобен характер през м. октоври 2015 в Димитровград , реализиран с подкрепата на програма „Дебюти“ на НФК и Община Димитровград с името „Неща премълчавани, неказани думи“. В него задачата бе да изработят фигури от скрап провокирани от стиховете на култовия за града поет Пеньо Пенев. В резултат на 10 дневна упорита работа авторите /всички студенти по това време/ създават уникално експонирана централна алея в Парк „Марица“ – Димитровград. От своя страна г-н Петков от години подкрепя различни по характер творчески инициативи на млади и утвърдени автори в областта на изобразителното изкуство, графиката, илюстрацията, скулптурата. В резултат на това успешно партньорство се раждат 16-те фигури от скрап, чийто автори са :
Иво Илиев, Йото Диков, Калоян Георгиев, Мая Николова, Милко Дюлгеров и Станислава Анчова
Защо „Код: Криле“ ?
Крилата са символа на лекотата, духовността и възможността на човека да полети и да се издигне към небето. Израз на стремежа на душата да се издигне над човешката природа, да овладее познанието, въображението, творческата мисъл, свободата и победата.
Според древните индуси крилата изразяват свободата да оставиш земното зад себе си в резултат на съзерцанието и да достигнеш „божественото“ . В древен Египет крилатите богове били богове защитници, които обгръщали с крилата си хора, животни, стени, огради и храмове за да ги предпазят. Гърците изобразявали Любовта и Победата с крила. Платон смята крилата за символ на Интелигентността и Разбирателството.
В християнската традиция крилата се свързват със светлината на Слънцето на правосъдието, озаряваща Интелигентността на Справедливостта. Бог предпазва човека със сянката на крилата си, а когато човек се разграничава от Бога, той губи първо собствените си крила.
Днес идеята за крилете има съвременна препратка с привкус на бягство от всекидневно потискащата цивилизация, на протест срещу самите нас и пълно освобождаване на личността от оковите на битието.
Полета на личността в живота на 16-те пластики от скрап отразява познанията и интуитивния усет на групата млади творци към формата и материала облечен в емоционалните им състояния. Резултата от проведения симпозиум е своеобразен творчески феномен , който ни кара да се замислим за полета в самите нас !