Ана Гройс, PZdnes.com

В тази статия ще поговорим за бизнес външния вид и по-точно за това, как да се обличаме за успешно интервю за работа. Интервю за работа или всяко друго интервю (прослушване) изисква от вас да се подготвите не само по конкретната тема, но също така да създадете сериозно визуално впечатление на интервюиращия. Вие ще имате само един шанс да се създаде първото впечатление. Ето защо е необходимо да се подходи към този момент сериозно и да се подготвят всички страни.

Правила:

Облекло – Най-добре е, когато ви предстои интервю да се придържате към строг дрес код:

– Официален служебен дрес код – е подходящ за интервю:

– Когато ще оценяват вашия висок професионализъм и умствени способности,

– Когато в компанията, в която отивате има строг дрес код ,

– Когато кандидатствате за мениджърска позиция.

ЕЛЕГАНТЕН БИЗНЕС дрес код е подходящ за интервю:

– Когато освен професионализма и интелигентността ви ще оценяват и външният ви вид .

– Когато кандидатствате за позиция, която включва лични контакти с клиентите.

Свободно БИЗНЕС ОБЛЕКЛО е подходящо за интервюто:

– Когато ще оценяват вашия професионализъм и творчески способности,

– когато във фирмата няма дрескод.

Именно тези три форми на дрес кода се явяват неутрални, от една страна, и строги – от друга, което ви позволява да създадете визуално впечатление и в същото време да не отвличате или разсейвате интервюиращия от вашите професионални умения.

Трябва само да изберете подходящата форма за вашия дрес код, като  се вземе предвид нивото и характеристиките на позицията, за която кандидатствате и това, дали във фирмата има дрескод.

ЦВЕТОВЕ

Изберете дрехи за интервюто, които са в един цвят, неутрален цвят и без щампи. Правилният подход към избора на неутрален цвят е, като се съобразявате с правилата на цветотипа.

Въздържайте се от къси поли, дълбоки деколтета, ярки чорапогащници, открити рамене.

 АКСЕСОАРИ

Всички аксесоари, както и дрехи, трябва да бъдат изпълнени в една форма на обличане или с други думи казано – в синхрон съобразно дрес кода, който сте избрали за интервюто.

ЧАНТА

Строга форма, бизнес или плик в основната палитра на вашата  цветотип.

УКРАШЕНИЯ

Неутрален дизайн. Например обеци с прозрачни камъни и евентуално тънка скъпоценна верижка с малка висулка. Тук важи правилото за минималистичния стил.

ОБУВКИ

Най-добре е да се даде предимство на класическите модели с леко токче. Ако не носите обувки с токчета, балеринките например са много подходящи като модел. Основното нещо, не забравяйте, че всички обувки за интервюто трябва да бъдат със строг дизайн, неутрална цветова палитра.  И най-важното – трябва да бъдат много удобни.

Въздържайте се от ярки бижута,  многослойни огърлици, големи гривни и пръстени. Всичко това ще бъде твърде разсейващо.

ГРИМ

За интервю най-подходящ е неутрален дневен грим. Перфектния грим за интервюто трябва да:

– е правилно съобразен с лицевите пропорции;

– да скрива недостатъците и признаците на умора;

– Да не бъде ярък и свеж.

Не забравяйте, че за човека отсреща трябва да е много приятно да ви гледа и да говори с вас.

ОСНОВА

Отделете повече внимание на тази част от грима. Това ще позволи да скулптурирате добре  формата на лицето, кожата ви да изглежда жива, нежна, естествена, красива с безупречен  тен.

ОЧИ

След полагането на основата е ред на очите. Нанесете грима, в зависимост от вашите индивидуални особености и на структурата на окото. Използвайте ежедневни, неутрални сенки.

УСТНИ

За устните е добре да се използва естествения цвят на червило или гланц. С цел да изберете правилно цвят, е добре да се ръководите от типа външен вид:

– За топъл тип е по-добре да изберете естествен нюанс с цвят карамел,

– За  студен тип трябва да се даде предимство на розови, естествени нюанси.

Цветът на червилото или гланца е добре да бъде по-тъмен и по-богат от вашия естествен цвят на устните с 1 до 2 тона.

РУЖ

Трябва да бъде светъл, дискретен и да  се припокрива с цвета на червилото.

Въздържайте се от ярък грим, който може да бъде отблъскващ за събеседника. Също така, не пренебрегвайте козметиката изобщо – грим трябва да има задължително. Пълната липса на грим не е най-добрият начин да провокирате доверие, а това влияе и на вашата увереност. Също така, не използвайте ярко червило, изкуствени мигли, много блед фон дьо тен, ярък руж.

Избягвайте силните и тежки парфюми, защото много хора са чувствителни към миризми. В случай, че не можете да излезете без парфюм, то нека бъде свеж и ненатрапчив. И не прекалявайте с количеството. Не забравяйте да използвате дезодорант!

ПРИЧЕСКА

За начало се уверете, че косата ви е в добро състояние:

– Нямате израснали корени

– Нямате цъфтящи краища

Ако обаче, косата трябва да се сложи в ред, най-добре е да посетите своя фризьор преди интервюто и да обсъдите как би било добре да изглежда косата ви. Прическата, както и всички компоненти на вида ви, трябва да следва избрания дрес код.

Тя трябва да бъде строга,  сдържана, подредена.

За дълга коса – гладко изправена,  строг кок или конска опашка.

В по-свободен вариант – допустимо е да пада свободно на меки вълни. Важното е вниманието ви да не се отвлича от непокорни кичури.

За къса коса

Просто предайте на косата си необходимата за прическата ви форма.

Не забравяйте! Безупречната ви прическа издава, че вие сте сериозен професионалист, а не несериозна,  ексцентрична личност. Имайте това предвид при избора на прическа.

МАНИКЮР

Обезателно обърнете внимание  на това и се погрижете ноктите ви да бъдат приведени в ред.  Преди интервюто си направите маникюр с неутрален, не ярък цвят. Така ще бъдете в състояние да се чувствате напълно уверени, защото ръцете правят впечатление.

В част втора ще разгледаме

КАКВО ДА ВЗЕМЕТЕ СЪС СЕБЕ СИ В ЧАНТАТА