Ана Гройс, PZdnes.com

Преди броени дни, на 29 септември управителят на ЦСРИ на лица с онкологични заболявания в Пазарджик Мария Чергарова подписа с ректора на ПУ „Паисий Хилендарски“ професор Запрян Козлуджов договор за съвместна дейност. В рамките на договореното студенти от висшето учебно заведение ще се обучават в първия и все още единствен в страната онкоцентър.

Така още от тази есен студенти по психология и социални дейности ще могат да стажуват в Центъра в Пазарджик – сподели за PZdnes управителят на социалната институция и председател на УС на Сдружението за онкоболни и приятели Мария Чергарова. Припомняме, че Центърът беше открит официално през май 2011 година благодарение на съвместните усилия на местната, държавната власт и бизнеса, които обединиха усилия и направиха така, че мечтата да стане факт.

Вече пет години и половина в ЦСРИ на лица с онкологични заболявания се предоставя психологична подкрепа; рехабилитация; социална адаптация; трудотерапевтична дейност с цел пълноценно възстановяване на хората, чули страшната диагноза. Утре там ще бъде даден официалният старт на 15-тата поредна кампания за борба с рака на гърдата.