Ана Гройс, PZdnes.com

Пазарджишкото „Сдружение за онкоболни и приятели“ откри поредната кампания за борба с рака на гърдата. Инициативата се провежда за 15-та поредна година в Пазарджик, а за 11-та година тя е под патронажа на кмета на Общината Тодор Попов.

Тази година, вече по традиция официалният старт на кампанията беше даден в онкоцентъра, за първи път обаче събитието преля от първия на третия етаж на сградата на ул.“Александър Стамболийски“.

05%d1%82%d0%be%d1%88%d0%ba%d0%be-%d0%b3%d0%b8%d0%bd%d1%87%d0%b5

На церемонията Тодор Попов официално връчи на Мария Чергарова ключовете от ремонтирания, със средства на общината, тавански етаж.

05%d1%82%d0%be%d1%88%d0%ba%d0%be-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f

Спaзихме едно обещaние, което бяхме дaли и се рaдвaм, че тук се рaботи и товa личи, кaзa Тодор Попов.

05%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f

Двамата заедно с областния управител Гинче Караминова прерязаха символично лентата на новите помещения.

За да отбележи подобаващо историческия момент, управителят на ЦСРИ Мария Чергарова подкани гостите да напишат послания и пожелания, които да запечатат в специално пригодена за случая капсула на времето.

С благословията на кмета бе определено тя да бъде отворена в присъствието на същите хора, след 11 години.

Всяка година в началото на есенния месец, милиони хора по света отбелязват октомври като световен месец за борба с рака на гърдата. „Желанието ни е да накараме повече наши съграждани да не подценяват риска от тази сериозна болест, да осъзнаят важността на проблема и да се научат да се грижат за здравето си и да са отговорни към себе си“- каза управителят на онкоцентъра в Пазарджик и председател на УС на „Сдружението за онкоболни и приятели“ – Мария Чергарова.

До края на месеца, в рамките на кампанията в първия и все още единствен в страната ЦСРИ на лица с онкологични заболявания ще се провеждат беседи и профилактични прегледи от специалистите д-р Досева, д-р Прокопи Копев, д-р Методиева и д-р Благова.

Мария Чергарова обяви и кампания за събиране на дрехи и обувки на нуждаещи се онкоболни жени, по примера на организации във Великобритания. До 15 ноември, всеки желаещ може да занесе в Центъра дрехи и обувки, с които е решил, че може да се раздели, и които биха послужили на крайно бедни жени, болни от рак. Инициативата срещна подкрепата  на обществения превозвач „Хебър Бус“.

Транспортната компания ще осигури бус, с който събраните дрехи да достигнат до нуждаещите се. По традиция бяха раздадени много подаръци на всички присъстващи и на хората, дали своята подкрепа към каузата.

Празникът не мина и без традиционната розова торта под формата на голяма красива панделка – символа на борбата с рака. За доброто настроение се погрижиха танцьорите от формация “Пендар“ с художествен ръководител Емил Иванов.