Ана Гройс, PZdnes.com

От 19 до 21 октомври, управителят на ЦСРИ на лица с онкологични заболявания в Пазарджик – Мария Чергарова ще посети Брюксел, Белгия. Там тя ще вземе участие в конференция на тема „Да развием заедно услугите за подкрепа на утрешния ден“. В рамките на събитието е предвидено и посещение на Европейския парламент, където в момента е експонирана фото-изложбата “Разбулени и открити“.

Със своя авторска фотография в експозицията участва и синът на Чергарова, Тодор. Възпитаникът на ЕГ „Бертолт Брехт“ активно участва в живота на онкоцентъра. През изминалата година 19-годишният младеж изработи два въздействащи късометражни филма, посветени на създаването на първия в страната ЦСРИ на лица с онкологични заболявания и на кампаниите за борба с рака.

Тодор бе приет в Университета в Норвич „Ийст Англия“, който е в топ 1% на университетите в света. В него учат близо 13 000 студенти. Едва пристигнал в Англия, Тодор получи и парична награда за участието му във фотоконкурс „Моят път към университета“ и беше сред първите петима наградени участници.