В курортен комплекс „Албена” през миналия уикенд се проведоха Седемнадесетите републикански състезания на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец”. Състезанието е организирано от ГДПБЗН- МВР, Българската федерация по пожароприложен спорт, Министерството на младежта и спорта и Министерството на образованието и науката, съобщи днес говорителят на ОД МВР – Мирослав Стоянов. Област Пазарджик беше представена от отбора на СОУ „Нешо Бончев” гр.Панагюрище.

Младите огнеборци се класираха осми на дисциплината „400 метра щафетно бягане с препятствия” и на 22-ро място при дисциплината „Бойно разгръщане на състезателна пътека”. В състезанията участваха отбори от всички 28 области в страната. Пътуването на отбора беше осигурено от „Асарел Медет” АД гр. Панагюрище.

Отборът на Математическа гимназия „Константин Величков” град Пазарджик пък, се класира на призовото второ място на ХІV Национално ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”. Мероприятието се проведе на 19 и 20 септември в парк „Морска градина” на град Бургас. В надпреварата участваха отбори от всички 28 области в страната.

Състезанието включва теоретична и практическа част с учебни центрове „Защита при бедствия”, „Защита при промишлени аварии, радиоактивно замърсяване, химическо замърсяване и при наличие на биологични агенти”, „Пожарна безопасност” и „Първа помощ”.

Състезателите Павел Влахов, Гергана Бангеева, Денислав Кантарджиев и Александра Илиева се представиха чудесно, показаха знания и умения, които им отредиха второто място в крайното класиране като за представянето си получиха купа, медали, грамоти и предметни награди от организаторите.

Подготовката на отбора се извърши от инсп. инж. Харалан Генов от РД ПБЗН Пазарджик със съдействието на Областния съвет на БЧК Пазарджик и с дейното участие на ръководителя на отбора Величка Милева, преподавател в МГ „Константин Величков”. Разходите по пътуването на отбора бяха поети от община Пазарджик.