115 са регистрираните през миналата и през тази година Сдружения по програмата за енергийна ефективност в Пазарджик, съобщи Радослав Пешалов от Областния информационен център. Към момента е ясно, че 41 от тези Сдружения вече са получили одобрение. В част от тях санирането тече, като се очаква съвсем скоро да бъде прерязана лентата на още няколко блока.

Радослав Пешалов апелира към гражданите да побързат с регистрацията на Сдруженията си, ако имат желание и най-вече сговор за своите жилищни сгради. До края на годината ще бъдат приемани документи, които ще бъдат разглеждани в началото на идната година.

Поне засега е ясно че по програмата е осигурен още един милиард лева, но как ще бъдат разпределени средствата ще стане ясно едва през януари 2017 г. Има вероятност хората да бъдат приканени да участват със съфинансиране, което ще бъде в рамките на 10 до 20% от общата стойност на проекта за сградата.

По-вероятно е обаче и подалите документи и одобрени за програмата през тази година да получат услугата безплатно. Общият брой на апартаментите в сградите от 115-те Сдружения е 4919.

Вижте списък на всички одобрени – ТУК