Шестдесет медицински сестри, лаборантки и акушерки ще бъдат приети за обучение в Медицинския колеж, който ще отвори врати през идната година в Пазарджик. Инициативата за създаването на учебното заведение принадлежи на ексобластния управител Трендафил Величков, а реализацията ще настъпи съвсем скоро, след като областната управителка Гинче Караминова реши да доведе нещата до успешен финал.

Преди три дни правителството реши да предостави за обучение сградата на бившия Полувисш институт за детски учителки. Имотът е на терен от 7 дка, в които са построени 5 сгради. Намира се на ул. „Неофит Бозвели” 29. В него до 2006 година се помещаваше Колеж за начални учители, той бе филиал на ПУ“П.Хилендарски“. После той бе трансформират във филиал, в който се обучаваха студенти по 4 специалности до окончателното закриване, след като през лятото на тази година се дипломира последният випуск.

В новия колеж ще бъде разкрита и паралелка за обучение на парамедици, но първоначално там ще се обучава сестрински персонал, чиято липса се усеща осезаемо през последните години. Пазарджик и областта имат нужда от това учебно заведение, с оглед на факта, че на територията ни има над десет здравни заведения.

Заради по-високите заплати, които се предлагат в западни болници голяма част от лекарите и медицинските сестри предпочитат да отидат и да работят там. Това оголва местата им в България и съвсем скоро Министерството на здравеопазването ще трябва да решава и кадрови проблеми, твърдят запознати с казуса. Новият колеж ще бъде филиал на пловдивския Медицински университет. При интерес от страна на желаещите да се обучават в него местата за прием ще бъдат увеличени.