Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева връчи награди в категориите „Устойчиво управление на водите“ и „Устойчиво управление на отпадъците“ от конкурса „Екообщина 2016“, на церемония в курортен комплекс „Албена“. Конкурсът е организиран от Посолството на Р Франция в България в партньорство с МОСВ и МРРБ. Церемонията е част от 11-ата  Годишна среща на местните власти.

Наградите получиха кметовете на отличените общини. Министър Василева отбеляза, че е инвестирано в екологична инфраструктура за здравето на над 4 млн. души, които използват построените 50 пречиствателни станции, 18 регионални системи за управление на отпадъците и положените 2600 км нова и реконструирана ВиК мрежа. Тя благодари на кметовете, че провеждат модерна политика, с грижа за живота и здравето на хората, чрез изграждането на екологосъобразни инфраструктурни проекти.

„Участваха 48 проекта от 21 общини. Убедена съм, че има още много достойни проекти, които да наградим. Интегрираните инвестиции в градски транспорт досега са 600 млн. лв., предстоят още толкова“, информира министърът на регионалното развитие и благоустройстовото Лиляна Павлова. „Проектите облагородяват облика на градовете ни и ни връщат самочувствието, че живеем на по-хубаво място“, коментира тя.

На награждаването присъства и ресорният министър Ивелина Василева.

Наградените общини са както следва: В категория „Управление на водите“ при общини с население под 10 хил. души призьор е община Годеч, а при тези с над 10 хил. души населени – Габрово. В „Управление на отпадъците“ с грамоти за първо място се поздравиха Каспичан и Търговище, за най-добра енергийна ефективност бяха отличени две родопски общини – Брацигово и Златоград. Наградени в „Мобилност“ са четири общини – Бобовдол и Сливница при малките и Велинград и Костенец при големите.