Тази вечер в Огняново ще бъде тъържествено отбелязана 80 годишнината на известния местен творец Рангел Стоилов – Бачо.

Рангел Стоилов – Бачо е роден на 7 август 1936 година в с.Огняново, Пазарджишко. Завършва Художествената академия в София, специалност дърворезба при проф. Асен Василев и скулптура при проф. Величко Минеков. Работи в областта на монументално-декоративната дърворезба и скулптура. Автор е на иконостаси, кивоти, декоративни стени, пана, врати, тавани  и др. Има седемнадесет самостоятелни изложби.

Излагал е свои творби в Германия, Гърция, Русия, Бразилия. Още при завършването на Художествената академия през 1968 година с колектив от архитекти като скулптор печели Втора награда за паметника на Братската могила в Пловдив, Първа награда печели големият скулптор Любомир Далчев – брат на поета Атанас Далчев. Носител е на редица награди между които Наградата „Пловдив” за цялостно творчество, Наградата „Хермес”. През 1986 година във връзка с 50-годишнината му е награден с орден „Кирил и Методий“.

    Публикувал е стихотворения в литературния печат, в Канада и Индия, също така и разкази. Автор е на книгата с мисли, афоризми и философски сентенции „Записано на камък”. През 1999 година излиза и книгата му „Нерон, какъвто го познавам”, в която разказва за приятелството му със световно известния наш художник Димитър Казаков – Нерон. Член е на Съюза на българските художници. Живее и работи в град Пловдив. Канидатурта му за депутат във ВНС е била издигната от пловдивската общеественост, но той се отказва преди изборите.

Никола ИВАНОВ, литературен критик

 От изкуството на Рангел Стоилов-Бачо разбираме, че това е един много фин творец, дълбоко деликатен и човечен. Той умее да изгражда собствените си образни светове, творбите му притежават трети измерения, които ние трябва да открием със сетивността си съобразно своя художествен опит. Съзерцавайки работите му, те ни се струват едновременно реални, но и отвъдни,  съчетават фантазното и реалното и трябва да достигнем до духовните послания, вложени в тях.

Бачо е ваятел, защото той гали и вае работите си, независимо от материала – дърво, метал и др. Това потвърждава цялото му творчество. Която и негова работа да вземем – „Идея”, „Земята”, „Слънчева невеста”, „Танц със змията на Евридика”, „Легенда”, „Селска Мадона”, „Къде е любовта” и т.н., дърворезбите и скулптурите му от метал и камък, ще почувстваме тази особеност на неговото творчество. Наистина в неговите творби има музика. Тя е по-скоро нежна, макар и тревожно-драматична, заражда се сякаш наистина в Космоса, както споделя творецът, той само я превръща в движение на линии и багри. Рангел Стоилов хармонира в творбите си минорните и мажорни тонове, които ги изграждат. Във всеки материал той търси вътрешното пластично движение.

Творбите на Рангел Стоилов-Бачо са израз на житейската му мъдрост, на собствения интелектуален и художествен опит, който е усъвършенстван през годините. Те ни въздействат с пресътворената красота, излъчваща жизненост, сила, нежност. Той разработва както митологични, така и реални сюжети. Каквото и да сътвори, то е толкова привлекателно и въздействащо, че не може да не активира чувствата на зрителите. Работите му са заредени с положителна енергия, породена от усещането за победата на Доброто над злото, на красивото над грозното.

Сред знаковите творби на Рангел Стоилов-Бачо са таванната дърворезба на „Балабановата къща” в Старинен Пловдив, монументалната двулицева резба в Митрополията от 3 тавана и 2 двукрили врати. Негово дело е и кабинетът на кмета на Смолян в ритуалната зала в с.Устина, негови са 7-те пластики във винарната в Първенец и ансамбъла на Бакхус, на тавана на административната сграда в Стария Пловдив, на двата Кивота в Историческата църква в Брацигово, на входната врата на комплекс „Дюни”, на фигурата на Ласло Наги, негова е металната пластика на Хартиения завод в Белово. Бачо е автор и на 15 скулптурни глави на пловдивски и свързани с Пловдив интелектуалци, сред които проф.Иван Спасов, проф.Георги Петров, Генчо Стоев, Николай Казанджиев, Димитър Казаков-Нерон и други. Рангел Стоилов-Бачо е сътворил над 2000 работи от дърво, метал и камък.

Във всички негови творби ще открием вплетени неговите емоции, които говорят за вътрешния свят на своя автор. Рангел Стоилов-Бачо успява да покаже художествените си възможности чрез много и различни техники и материали. Неговите творби са стилово единни, макар и триизмерни, той търси съвършенството на изразните средства. С артистична лекота дава пълна свобода на пластичното си въображение. Той отключва духовната сетивност, която усеща вибрациите на материята. Както библейските теми, така и темите от живота са вдъхновени от самия живот. Удивлява способноста му да изобразява онази симбиоза между земното и небесното, която е най-важна за Смисъла. Творбите му са пластически издържани, изтънчени, загадъчни, вътрешно напрегнати и хармонични.

Рангел Стоилов-Бачо е изкушен и от перото. Той е автор на книга за бунтаря и новатор в изкуството Димитър Казаков-Нерон „Нерон, какъвто го познавам”. От Нерон се учи да бъде Свободен и личност, на мъдрост и на единния божествен закон – закона на любовта. „Записано на камък” е книгата с афоризми, мисли, сентенции и фрагменти. Ето мисли от книгата, които дават представа за нейния дух и същност: „Познанието идва по пътя на Светлината”; „За вечността няма „вчера” и „утре”, има винаги „сега”; „Откриеш ли Бога в себе си, ти си благословен.”. Ще завърша с две стихотворения на Рангел Стоилов-Бачо от стихосбирката му „Отломки от светлина”:

Градината моя

Плодовете узрели

Гостът пристига

Готов СЪМ

И:

Жажда

Желания

Стремежи

Усмивки на момче

Продължавам

Не ни остава друго освен да пожелаем на Рангел Стоилов-Бачо да продължава прекрасното си творчество.