Петиция срещу новите улици обявени за „Синя зона“ стартира в интернет ден след като стана известно намерението на община Пазарджик. 145 човека са сложили парафа си в подкрепа на искането да се отменят новите платени паркоместа. В документа се сочи, че част от улиците включени в новата схема са по-скоро периферни, а не централни. Също така от там става ясно и че има областни градове като Перник, където „Синя зона“ – няма.

На практика обаче Пазарджик има проблем с паркирането и той не е от вчера. Всички улици около институциите са задръстени от автомобили и въртиш по половин час, за да намериш къде да спреш, коментират пазарджиклии. Според тях цената за паркиране е висока, но всеки, който е решил непременно да се движи с колата си, трябва да е готов и да плаща за това.

Пазарджик е град, който се изхожда от единия до другия край за двадесет минути, защо голяма част от хората не се движат пеша, а непременно държат да се возят на колата? – това е въпрос от чакащи на тролейбусната спирка пред Адвокатурата, където пътуващите с градския транспорт не могат да стигнат до тролея, заради паркирани коли и таксита.

Според тях тролейбусите и автобусите обхващат добре целия град и в лошо време, ако някой бърза може да се вози в градския транспорт или да вземе такси. С новите изменения, голяма част от хората ще предпочетат да ходят пеш, което е хем по-здравословно, хем ще освободи места, за колите, които наистина са постоянно необходими на своите собственици, коментират пътниците.

Трети негодуват от факта, че половината коли спрени в центъра разполагат с талони. Те хем не плащат, хем задръстват пътя, жалва се жена живуща на ул. „Екзарх Йосиф“. Пред жилищната сграда по цял ден има паркирани коли на хора, които не са от блока. Това пречи и на живущите в него, защото техните коли остават в „Синя зона“ и те трябва да плащат за престой, вместо намъкналите се случайно.

Дебатът придобива още по-широки размери когато в него се включат и „математици“. Един талон за паркиране по принцип струва 80 лв. Ако общината е раздала 1000 талона за безплатно паркиране, това означава, че месечно тя се лишава от приход в размер на 80 000 лв. , за една година това са 960 000 лв.

Талоните се предоставят на фирми, които извършват зареждане на магазини в центъра и те имат право да пребивават там само по два часа, но като боднат талона на предното стъкло си седят по цял ден, негодуват умеещите да смятат. С такива талони са снабдени и общинските съветници, голяма част от местните политици, служители на държавни, общински и областни администрации.

Местните форуми в социалните мрежи гръмнаха още преди ден след нашата статия, че общинарите са взели такова решение. Хората разпалено дебатираха „За“ или „Против“. Повечето са против, като основният довод е, че това не е съобразено с гражданите и новите улици дори не са в район „Център“, а в „Широк център“, което граничи с крайните квартали на места.

Ето и някои от коментарите: Тези улици са собственост на гражданите на общината. Никой няма право да те принуждава да плащаш наем за твоята собственост! Синя зона трябва да е само в центъра! Хубаво направихте целия град синя зона, поне свалете цената! И хората, които работят в тия райони – к’во правят? Само за паркиране ли ще работят?

Междувременно на новите улици започна монтирането на информационните табели, а с новите територии на „Синя зона“ се очаква да бъдат формирани още 500 паркоместа.

Новите улици за „Синя зона“ – ТУК