От началото на седмицата на територията на цялата област се провеждат планирани проверки от служители на структурните звена от ОДМВР-Пазарджик, съвместно с инспектори от НАП-Пловдив, Регионалната здравна инспекция, Областната дирекция по безопасност на храните и Областната дирекция „Инспекция по труда” в Пазарджик.

Съвместните екипи на проверили общо 158 търговски обекти, увеселителни и питейни заведения, игрални зали и казина, сергии на открито. Действията са комплексни и обхващат както установяване на извършени престъпления, така и нарушения на трудовото и данъчно законодателство, спазване на хигиенните и здравни норми.

За констатирани пропуски са съставени актове от компетентните институции свързани основно с липса на касови апарати, неточно отчитане на оборотите по касова книга и реалната наличност, липса на трудови договори на работещи лица, липса на издадени или незаверени здравни книжки, неспазване на санитарно-хигиенни норми.

Там където е необходимо са издадени констативни протоколи и предстои съставянето на актове на собствениците или отговорниците на обектите за установените нередности. От своя страна полицейските екипи са извършвали контрол при продажбата на акцизни стоки. За периода от понеделник до днес на територията на областта за открити и иззети общо около 1000 къса с цигари, 9 килограма сух нарязан тютюн и 90 литра алкохол, всичките без бандерол.

В тази връзка са образувани полицейски производства спрямо 7 лица. Съставени са 37 протокола за полицейски разпореждания и предупреждения. Планираните съвместни действия продължават и през другата седмица.