Ана Гройс, PZdnes.com

Светилището „Скрибина“ се намира на около 4 ки­лометра северозападно от село Крибул, община Сатов­ча. Според проф. Васил Мар­ков от Югозападния уни­верситет „Неофит Рилски“ скалната арка съществува от 4 век преди Христа и е от­крита от траките.

Сгушена в гората, славата на скалата с лечебните свойства и днес се разнася във и извън пределите на страната. На светилището идват хора от цяла България и дори от чужбина, които търсят изцеление. За да стигнете до там – ще ви помогне баба Юлия Земеделска от Крибул. Освен, че ще ви преведе по пътеката до скалното светилище, тя ще извърши и древния ритуал за здраве.

Хора, минали през чистилището „Скрибина“ разказват, че си тръгват от там преродени. А с ритуала на свещеното за траките място могат да се лекуват всякакви болести – на опорно-двигателната система, на нервната систе­ма, репродуктивни, психически проблеми. Според учените, това се дължи на изключително силната енергия в областта на главния отвор на свети­лището. Местните хора споделят, че не знаят кога е открито, нито от кого. Знаят само, че помага на много хора.

13%d1%81%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b0

Светилището „Скрибина“ има видима връзка с друг тра­кийски мегалит – „Градището“ край Долно Дряново. На свещеното място се ходи преди обед. Тръгва се рано сутринта, а изходен пункт е къщата на баба Юлия, която е последната, най-високо разположената в селото. Ако сте от далеч и не можете на пристигнете в Крибул рано, баба Юлия предоставя къща за гости. Тя и семейството и са толкова гостоприемни, че няма човек, който да е отишъл и да е бил върнат. Заръките на възрастната лечителка са вечерта преди да тръгнете за Крибул да сложите малко царевично брашно и малко сол в една кесийка.

 

Вечерта трябва да я сложите под възглавницата. Трябва да си премерите ръста с червен конец и да го сложите и него под възглавницата и да спите заедно с тези неща и някоя стара дреха. На сутринта следва преходът до самото светилище, което се намира на около 5 километра от селото. Преходът е пешеходен, само Баба Юлия пътува на гърба на магаренцето си. Когато наближите светилището ще бъдете стъписани. За да достигнете до скалата, трябва да преминете през призрачна гора.

13%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0

 

От всички дървета в дъбовата гора висят различни дрехи, някои от които толкова стари, че са се слели с кората на дърветата. Това са старите дрехи на всички хора, идвали на светилището. Всеки, който търси изцеление оставя старата си дреха, с която е преспал в гората. Така символично, като змията – сваляш старата си кожа, болест, проблем и си тръгваш прероден.

Преди да закачиш дрехата си на посочено от баба Юлия дърво обаче трябва все пак да стигнеш до скалното светилище. Там лечителката „препалва“ всеки един човек, за да се изчисти от лошата енергия. Огънят е ритуално копие на слънцето. Червеният конец се връзва на специ­ално дърво до скалната арка, след като е „опят“.

Пред светилището има дървена стълба, през коя­то болният се изкачва до главния отвор, промушва се през него и след това мина­ва през малкия. Цялата про­цедура се повтаря три пъти, а след това на специална площадка се хвърля моне­та за здраве. Болният сваля старата дреха от гърба си и с дясната ръка я връзва на дърво. Оставените монети и пред­мети от други хора не се пипат, защото се смята, че така се взема болестта на този, който ги е оставил.