Всяко една от общините на територията на област Пазарджик може да се похвали с уникални възможности за туризъм. Независимо, че сме в сърцето на Тракия, ние можем да предложим нещо, което няма никой друг в Европа.

16%d1%8e%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5

Най-древният град на Стария континент – Протоград – Градът на птиците, който се е намирал край днешното село Юнаците. Първите разкопки на това място правят още братя Шкорпил, но никой тогава дори не е подозирал, че на няколко метра под краката му се крият древни тайни и загадки, които разказват за живота на хората по тези земи цели 7000 години преди Христа.

16%d0%b1%d0%b5%d1%81%d0%b5%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%b0

От другата страна на Пазарджик все още неразкрити, са останките от древната тракийска столица на Бесите – чудно красивата Бесапара. За нея се носят легенди и тя присъства в хрониките на древните пътешественици. Засега Бесапара е само локализиран и тук не са провеждани мащабни археологически проучвания. За сметка на това може да се види главната крепост на града – Хисарлъка, както и местата с големите могили и култови съоръжения на аристократите на бесите. В тази група обекти попада хероона в местността Бабата.

Това съоръжение е разположено на хълм с отлична панорама към Бесапарските хълмове и местата с големите могили, най-голямата от които е с височина над 10 метра. Хероонът представлява кръг с диаметър 30 метра, граден от камъни и дебелина на стената 85 см. До самото съоръжение личат основите на сграда, стените на която са споени с хоросан. В самото подножие на хероона, се намират няколко правоъгълни дупки изсечени в скалата.

Съвем близо до Бесапара е шато Беса Валей, където любителите на изтънченото вино ще вкусят „Енира“, „Дуо“ или друг елексир. Красивото място е дело на истински граф, който поне два пъти годишно идва тук, за да нагледа имота си.

16%d0%bf%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%be%d1%81

Останки от римските и тракийските владетели в нашата област има в изобилие и в община Септември. Скоро посетителите на Емпорион Пистирос ще могат да видят още разкрития от тазгодишната експедиция. В древната пътна станция край Марица са живели богати търговци, които благодарение на пълноводната река откарвали своето жито чак до остров Тасос.

В археологическия музей пък ще се натъкнете на множество артефакти които дават достъп до паричната система на древните, а също така свидетелстват и за периода, в който тук се развивала оживена търговия.

Почти от същия период е гробницата Жаба могила в Стрелча. От където ще научим за порядките и погребалните ритуали по нашите земи. И дори на пръв поглед да няма нищо общо между местата, за които става дума, те таят много интересни нечувани истории.

На един хвърлей място от Стрелча е Панагюрище, където ще видите прочутото съкровище. В непосредствена близост до всяко едно от тези места има и винарска изба. Местата за отдих са в изобилие и в Стрелча, и в Панагюрище. Като Стрелча предлага и минерална вода.

До двата града са близо винарна Старосел и „Румелия“.

16%d0%b4%d0%be%d1%80%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%be

 

За да запълним до край картинката на древността, трябва да напомним за Дорково, където е достъпен Плиоценски парк, а също така и Равногор, където са открити куполни гробници, единствени по рода си в Родопите.

Ако трябва да напуснем пределите на тракийското време и да се преместим в сетнешна епоха, то непременно трябва да погледнем към крепостта Цепина. Тя заслужава вниманието на специалистите и туристите, защото е била един от бастионите на българщината във времето преди падането ни под турско робство. 

Крепости е имало и между Брацигово и Пещера, както и в близост до Церово. Те обаче са станали плячка на иманярите и сега там има само камъни. За сметка на това в Пещера не е за изпускане крепостта Перистера. Там може да се види средновековната крепостна архитектура и приблизителния вид на отбранителните съоръжения от онова време.

16%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%be

Белово е не по-малко любопитно за туристическото око, но твърде рядко се появява в туристическите маршрути. Беловската базилика се намира в местността „Свети Спас“ (Спасовица) сред красивите северозападни склонове на Родопа планина , на 10 километра южно от град Белово и на около 1,5 км югоизточно от с. Голямо Белово.

До този интересен паметник, останал от древността, се отива, като се тръгне от източния край на селото по добре очертан път. Постепенно се изчаква стръмен склон, преминава се покрай овощни градини, излиза се на малка камениста поляна, след което се навлиза в зашумен дол, по който се достигат руините на църквата.Има и друг път за достигане на старината-от гр.Белово,но той е достъпен за високопроходими коли(в сухо време),по него липсват както маркировачно – обозначителни, както и пояснително – информационни туристически табели.

Днес базиликата е най – запазената част от разрушения късноантичен и средновековен укрепен град Левке разположен на площ от 80 дек.Запазени са частично крепостните стени,а също и зидове от сгради,почти непокътната е останала голямата полукръгла щерна(резервоар) на крепостта,в района са намирани много предмети от бита и живота на някогашните обитатели на древния град.

Времето е съхранило западната фасада на сградата с два реда прозорци, южната част на предверието и северната аркада на вътрешността на сградата.

bracigovo2

Брацигово се слави със своята строителна школа. В града се заселват преселници от Македония, които донасят тук своя занаят. В града има музей посветен на древните майстори, които усвоили знанията си от италиански архитекти и строители, като създали собствен архитектурен стил. Днешният град е бил населен още от древността, за това свидетелстват множество артефакти, един от най-интересните е Въртян камен.

Именно брациговци са построили и историческата църква „Света Неделя“ в Батак. Родопският град е символ на мъжеството и силата на българския народ, без Батак нямаше да има Освобождение, твърдят писателите ни от онова време и днешните историци.

16%d1%81%d1%8a%d1%80%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0

Изцяло човек може да релаксира на две места в областта – Сърница и Велинград. Туризмът в Сърница набира скорост, хората които веднъж са отмаряли край яз. Доспат, ще побързат да се завърнат, а също така и да доведат тук свои приятели. Не само заради сърдечното и топло посрещане, а и заради тишината, уюта и спокойствието, които дарява планината на Орфей.

Велинград има славата на СПА – столицата на Балканите и напълно я заслужава, с изобилието на минерална вода и места за отдих. Единственият недостатък е, че цените стават все по-недостъпни за обикновените граждани. Тук все по-често отмарят хора от Израел, Русия и съседна Македония, а българите са предимно от столицата и големите градове на страната.

На път за Велинград, почитателите на виното могат да разгледат винарна Терес, винарска къща Виноградец.