Паркирането в „Синя зона“ е за предпочитане пред това да оставиш колата си на платен паркинг, сочи репортерската ни проверка. В момента цената за парко място е левче на час, а като се начисли и ДДС, от сметката ви приспадат 1.20 лв.

В платените паркинги цената е два лева на час. Като това гарантира, че колата ви няма да бъде зажулена, а в случай, че това се случи, ще бъде ясно кой го е направил.

От началото на ноември, в случай, че съветниците решат цената за „Синя зона“ също ще се увеличи. Тя ще стане 1.50 лв. на час, с ДДС. Очаква се да бъде вдигната и цената на талоните за парко място пред офиса. Вместо досегашните 80 лв. на месец, ще трябва да кешираме по 100 лв.

Ново е и това, че живеещите на улиците обявени за „Синя зона“ ще имат право само на един безплатен пропуск за семейство, независимо от броя на колите, с които фамилията разполага. Проверка на общината сочи, че болшинството от хората имат поне по два семейни автомобила. За всеки от тях извън „безплатния“ те вече ще трябва да заплащат, ако държат да го паркират пред входа си.

Статистиката сочи и това, че в повечето от случаите семейството реално ползва само една кола, а останалите една или две събират прах на тротоара, тъй като се ползват само през почивните дни.

Още един паяк ще обикаля по градските улици от ноември, тъй като броят на неправилно паркираните автомобили в центъра нараства непрекъснато.