19%d0%ba%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%b82
В кафе – галерия „Георги Машев“ снощи бе открита Годишната изложба на Представителството на Съюза на българските художници в Пазарджик. То навършва 55 години от своето учредяване в нашия град и експозето е посветено на юбилея. Датата 18 октомври не е избрана случайно, тогава православието отбелязва и деня на Св. Лука, покровителят на художниците, подчерта председателя на творческото сдружение – Маргарита Иванова. Тя обяви и това, че Поздравителни адреси са били получени от областния управител Гинче Караминова и Лъчезар Риков, директор на Регионална библиотека «Никола Фурнаджиев“.
По традиция Община Пазарджик връчва своите награди по време на събитието. Това направи Гергана Табакова, директор на Дирекция «Образование и култура». Тя връчи награди на: Елеонора Хаджиниколова, Илия Тончев, Люлин Търкаланов и Манол Панчовски.Всички те са дългогодишни членове на Представителството на СБХ и творчеството им се отличава с колорит и стремеж към овладяването на нови върхове в изкуството. Наградата на Съюза на българските художници получи Спас Киричев.
19%d0%ba%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%b8
Ето и словото на Маргарита Иванова, послучай откриването на изложбата.
Изкуството е културна визитка на всеки народ. Картините и скулптурите са образната памет на човешките емоции и мисли, това е тяхната ценност.

За поредна година на  18 октомври се открива традиционната годишна изложба на Представителството на Съюза на българските художници в град Пазарджик по повод патронния й празник. На този ден се почита Св. aпостол и евангелист Лука. Той е покровителят на художниците.

Предание твърди, че апостол Лука е бил увлечен от живописта и за първи път е нарисувал иконите на Иисус Христос, Света Богородица и на апостолите Петър и Павел.

Тази година съвпада с 55-годишнината от правното узаконяване на ГРУПА НА СБХ -Пазарджик, по-късно преименувана в Представителство на СБХ Пазарджик.

Годишната изложба е само малък щрих от живота на художниците от Представителството, от нашия творчески път през изминалата година

В това пространство ние показваме в каква насока продължава да се развива съвременното изобразително изкуство. Тук участват колеги и творци, / не по-малко попурярни/, които имат активен творчески живот.

Голяма част от авторите представят нови, различни търсения, експерименти. И това е съвсем естествено за професионалистите, членове на съюза на българските художници. Тук всеки творец е със свое въображение и чувства. Всеки от нас е работил пълноценно, с  множество изяви и е реализирал не малко свои творби в страната и извън нея.

Чисто хронологично в изложбата участват 19 автора с 48 творби в областта на живописта, графиката, рисунката, скулптурата, керамичната пластика.

Настоящето събитие в културния живот на град Пазарджик – изложбата на Преставителството винаги е фокусирала интересът на културната общественост. Изкуството и културата играят особено важна роля в естетическото възпитание, което е давало основание на много философи и мислители да го смятат за главното, ако не и единственото средство за естетическо развитие на човека.

Ние като художници разбираме, че носим голяма отговорност със своите творби за естетическото възпитание и за развитието на изобразителното изкуство в областа..

Културата е система от взаимоотношенията между човека, природата и обществото. А ние сме една малка част от нея и нейното развитие. Убедена съм, че  нашите произведения един ден ще бъдат част от културното наследство на стрната ни.

Бих искала да изкажа благодарност на Община Пазарджик за положителното отношение към културата в нашия град и съпричастност към творческите усилия на художниците. И тази година ще стимулира четирима колеги за техните постижения, макар всеки от участниците в изложбата заслужава това.

Пожелавам на всички колеги здраве и късмет, много творчески успехи и реализации. Никога да не увяхва творческия Ви ентусиазъм!

На добър час! Честит празник!