Ана Грайс, PZdnes.com

От 19 до 21 октомври, управителят на ЦСРИ на лица с онкологични заболявания в Пазарджик Мария Чергарова е на посещение в Брюксел. В белгийската столица Чергарова ще вземе участие в конференция на тема „Да развием заедно услугите за подкрепа на утрешния ден“.

20%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b4%d0%b8%d0%b2

 

Международната конференция е част от инициативите по повод честването на 20-та годишнина от създаването на Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания – EASPD. Под слогана „Присъединете се към пътешествието! 20 години в движение!“ EASPD организира серия от събития, които събират на едно място в Брюксел, Белгия доставчици на услуги, хора със специални потребности, политици и заинтересовани страни.

20%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d1%84%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%86

С президента на EASPD – Франц Волфмайер

В първия ден програмата включваше Семинар по проект Entelis „Технологии за отключване на човешкия потенциал: пътни карти за преодоляване на дигиталните бариери за хора с увреждания“. Дигиталната революция бързо променя обществото, включително начинът, по който живеят, учат, работят и комуникират хората. В рамките на този семинар бе направена оценка как тези промени оказват влияние на живота на хората и в частност – живота на хората с увреждания.

 

Технологичните иновации осигуряват необятни възможности за създаване на приобщаващи общества и разгръщане на потенциала на хората с увреждания. Въпросът е дали различните заинтересовани страни и участници в този нов свят са готови и желаят да улеснят гражданите и общностите да се възползват от тези възможности за дигитално включване. Първият ден приключи с гала-вечеря в ЕП.

Днес, всъщност се провежда конференцията, в която участват представители на високо ниво от сектора на хората с увреждания, както и представители на масови организации и публични власти, част от които е и ръководството на първия и единствен в страната онкоцентър.

Целта на събитието е дискусия върху значението и ролята на социалните услуги в изграждането на по-приобщаващо общество в бъдеще. Част от проявите е и Фото-изложбата “Разбулени и открити“.

Със своя авторска фотография в експозицията участва и синът на Мария Чергарова, Тодор.