Камерите за видеонаблюдение, намиращи се в помещенията, в които ще се гласува на изборите на 6 ноември, ще бъдат изключени, реши Централната избирателна комисия (ЦИК).
Според прието в петък (21 октомври) решение в деня на вота следва да бъдат изключени всички заснемащи устройства, а обективите им да бъдат закрити.

Решението важи за секциите в цялата страна за времето от 7:00 часа до 20:00 часа, а при при удължаване на изборния ден – и след това, но не по-късно от 21:00 ч. Решението ще важи и при евентуален втори тур на вота за държавен глава. Контролът върху работата на устройствата е възложен на районните избирателни комисии.

Как ще се сгъват бюлетините

С друго решение ЦИК определи как членовете на секционните избирателни комисии ще подават и приемат бюлетините за гласуването за президент и националния референдум.

Тяхно задължение е да откъснат пред избирателя бюлетината за президентския вот от кочана, да покажат, че е празна, преди да поставят печат на едно от местата на гърба й, и самото сгъване също да бъде извършено пред избирателя, преди той да гласува. Необходимо е също на избирателя да бъде обяснено как да прегъне хартията, след като гласува. Бюлетините ще се пускат в непрозрачни урни. Местата за полагане на печатите трябва да останат от външната видима страна на бюлетината.

Бюлетината за референдума ще се подава заедно с непрозрачен плик, в който да бъде поставена преди излизането от тъмната стаичка. Върху пликовете и бюлетините за гласуване в националния референдум не се полага печат на СИК.

Решението на ЦИК- ТУК