Почти напълно изчезналата пътна маркировка дезориентира водачите по пътя от Варвара към гара Костандово, сигнализираха наши читатели.

24%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%ba%d0%b8%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%ba%d0%b01

През деня няма сериозна опасност от навлизане в насрещното движение, но при нощно шофиране и мъгла, каквато често има през есента и пролетта в дефилето за Велинград, липсата на постоянна маркировка може да доведе до катастрофи.

24%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%ba%d0%b8%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%ba%d0%b02

Според Наредбата за сигнализация на пътища с пътна маркировка обозначаването на пътните платна трябва да бъде ясно и недвусмислено, благодарение на маркировката се определят и местата подходящи за изпреварване на пътни превозни средства. Ако маркировката е заличена в резултат на метеорологични условия или интензивно движение, тя незабавно трябва да бъде подновена.

Припомняме, че само в рамките на седмица точно по тази отсечка има завишаване на броя на пътно-транспортните произшествия. Възможно е една от причините да се дължи и на липсващата линия, която разделя двете ленти за движение.

Шефът на Областно „Пътно управление“ – инж. Прасков обясни, че средствата за маркировка вече са изчерпани, а метеорологичните условия са непдходящи за маркировка. Тя евентуално би могла да бъде подновена през пролетта, а в момента служителите на управлението са заети с подготовката на пътищата за зимните условия и снега.