Ана Гройс, PZdnes.com

Сръбската столица се намира на около 500 км от Пазарджик и ако се чудите къде да поскитате в събота и неделя, това е един от възможните варианти. С автомобил сте там за около пет часа. Част от пътищата са в ремонт, няма добро покритие с магистрали, така че се въоръжете с търпение. Все пак през почивните дни движението не е толкова натоварено.

На участъците с магистрала се плаща тол такса, но тя е символична като сума, не повече от шест до десет евро. Ако тръгнете малко по-рано още за обяд ще сте там. В центъра на сръбската столица ще ви направят впечатление старинните, но в масовия случай занемарени сгради. Все пак фасадите на основните здания, които се явяват и забележителностите на съседите са реставрирани и приветливи.

25%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d1%80%d0%b5%d0%bf%d1%83%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0

 

В случай, че сами организирате пътуването си, и града не ви е познат, спокойно можете да влезете в първия срещнат хотел и да поискате карта със забележителностите. Никой няма да ви откаже. Така че оставете колата на някой паркинг или синя зона, която също като у нас през почивните дни е свободна, и се разходете пеша. Площад „Република” е основно място за срещи в Белград.

Намира се до важни сгради като Народния театър, Народния музей, до статуята на Михайло Обренович и улица „Кнез Михайлова”. На улица „Краля Милана” ще откриете забележителности като Стария дворец, построен през 1881 г. и днес седалище на общината; Белия дворец, старо благородническо имение, както и Новия дворец, построен в началото на ХХ в., днес служещ като седалище на президента. Срещу Стария дворец може да видите и сградата на сръбския парламент.

24belgrad-chetiridnevna-3

 

Всичко това можете да обходите пеша – това е ядрото на Белград. Малко по-нагоре е Калемегдан. Крепостта някога е била важно укрепление, а днес служи като красив парк за отдих на туристи и местни. Входът е откъм „Кнез Михайлова” и предлага красиви гледки, особено при залез слънце. Състои се от паркови алеи и крепостни съоръжения и помещава няколко кафенета, игрища за тенис и баскетбол, музеи и обсерватория. От крепостта можете да се насладите на мястото, където Сава се влива в Дунав.

Това е едно от предимствата на града – през него преминават две големи, пълноводни реки, които са обримчени с красиви стари и съвременни мостове. Горе на крепостта можете да седнете да изпиете по една сръбска бира „Лав“, докато се наслаждавате на прекрасната гледка……До един от входовете към крепостта се намира френското посолство, а съвсем близо до него, след уморителната разходка можете да се шмугнете в уникалната сръбска кафана.

25%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d0%ba%d1%80%d1%8a%d1%87%d0%bc%d0%b0

Тук в автентична и уютна обстановка ще ви нагостят с вкусна сръбска скара, топъл, току-що изпечен хляб и точено пиво (така съседите ни казват на наливната бира). По поречието на Сава, и мястото, където двете реки се съединяват, в момента се изгражда така наречения Уотър фронт – Belgrade Waterfront. Новият символ на сръбската столица има отлично местоположение и предлага оживен начин на живот, покрай брега на реката. В същото време се основава на архитектурното наследство на Белград и ще съчетава историческия проект на района с модерно развитие,.и ще свързва стария град чрез уникално публично пространство.

Само малко да кривнете от новостроящите се алеи обаче и се отклоните към гарата и автогарата ще са натъкнете на солидно количество бежанци….Затова гледайте да не се отклонявате и се придържайте към по-главните улици. По уличките ще се натъкнете на пекарници, където ще ви предложат хубава баница, а в ресторантчетата често ще се натъкнете в менюто на шопска салата. В случай, че ви се обикалят стари църковни храмове – посетете катедралният храм „Свети Сава”, който е най-голямата сръбска православна църква, построена на няколко етапа, започвайки от 1935 г.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Намира се на улица „Славия”. Църквата „Свети Марко” е друга известна църква. Строена е между 1931 г. и 1940 г. и се намира в близост до сградата на парламента. Погледнете също така и старинната Съборната църква, строена между 1837 и 1840 г., която е богато изрисувана. В центъра на Белград е и музея на железницата, както и музея на авиацията.

В новата част на града ще видите модерни, високи и лъскави сгради и големи жилищни комплекси. Цялостното впечатление, което оставя градът е леко раздърпаният му вид. Въпреки това обаче неуморната живост, която лъха от Белград му придава една непретенциозна хубост и правдоподобност.