Най-новата стихосбирка на поетесата д-р Стефка Данева бе посрещната с изключителен интерес от пазарджишката културна общественост. Премиерата ѝ се състоя в ХГ“Станислав Доспевски“ в Пазарджик. За да се докоснат до магията на писаното слово се събраха не само хората, помогнали за издаването и оформлението  на книгата, а приятели и близки, от близо и далеч.

„Тафта“ съдържа изключително фина и нежна лирика, която няма начин да не те докосне. В книгата има за всекиго по нещо. Моментни състояния на духа или дълго премълчавани вопли. Усмивки с аромат на сълзи, както и сълзи с аромат на усмивки. Авторката е успяла да пресъздаде своя свят и своите преживявания по начин, който те кара да дадеш възможност на сърцето си да пусне вътре думите.

Да ги разходиш в собствената си душа и ако там някъде има място за тях, да ги подредиш в личната си сърдечна библиотека. Книгата наистина е „бижу“, както я охарактеризира водещата на представянето Гергана Караилиева. Тя покани пред публиката целия екип, който е помогнал на д-р Данева да изведе работата си до край.

Редакторката Таня Щилянова бе пристигнала от Стара Загора, за да сподели, че стиховете на Стефка Данева са нейна слабост от години насам. Двете дами са приятелки и поетесата се доверява изцяло на усета на Таня, която е филолог, а в света на литературата това е изключително важно, за да подредиш с математическа точност граматическите изисквания към текста.

Художникът сътворил чудеса за „Тафта“ е Славчо Славчев, който с присъщото си чувство за хумор нарече себе си „Придворен художник“ на д-р Данева, а нея – неговата „Придворна поетеса“. Симбиозата между двамата съществува от няколко книги насам, а по всичко личи, че ще продължи и занапред.

Ономастът проф. Тодор Балкански направи напълно подробно разглеждане на стиховете и образите в тях. Бе особено впечатлен от образа на Луната, която по негово мнение има особено магнетичен чар в поезията на Стефка Данева и излъчва непоквареност.

Част от стиховете от „Тафта“ бяха изключително вълнуващо прочетени от Гергана Караилиева, която допринесе за тяхното още по -силно въздействие. Като цяло „Тафта“ е една от хубавите стихосбирки, които зарадваха пазарджиклии през тази година и вече е ясно, че д-р Стефка Данева има с какво да ни изненадва и в бъдеще.

26%d1%81%d1%82%d0%b5%d1%84%d0%b8