27rainews

Беше много страшно, а и ние сме на 11-ти етаж! – разказва пазарджиклийката Катя Калеева, която живее от години в Рим, по повод на снощното земетресение в Италия. Сеизмичната активност в централната част на Италия, започнала в вчера вечерта, все още продължава, като ново земетресение с магнитуд 4,4 по скалата на Рихтер е било регистрирано днес в 10.21 ч.

От Националния институт по геофизика и вулканология съобщиха, че епицентърът на последния трус е бил на дълбочина 9 км. в провинция Мачерата. От вчера сеизмолозите са засекли повече от 400 последващи труса с различна сила.

27%d0%b7%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%80%d0%b5%d1%81%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5Особено опасен беше вторият трус, който беше и по-продължителен, та ти се струва безкраен, с бучене и люлеене! – допълва Катя. Сега продължава, но слабо. Погледът ми е все в полюлея! Съобщиха за над 400 усетени труса. Нямам търпение да се наспя без поглед,вторачен дали се клати полюлеят – допълва пазарджиклийката.

Първият трус беше 5,4,а вторият доста по-силен! Днес е по-спокойно,но трусовете продължават и страхът остава!Организацията по спасителни дейности е много добра, по телевизията непрекъснато дават информация, евакуират болници… – разказва Катя Калеева.

Макар и далеч отнас да е епицентърът, трусовете в Рим и сега се усещат, слушам хората в блока само за това говорят! Но, хубавото на италианците е, че обичат да повтарят piano-piano, corraggio, grazie!

Един човек е починал, а девет души са пострадали леко вследствие от снощните трусове в Централна Италия. Стотици са останали без подслон поради големите разрушения. Евакуирани са болници и затворът в Камерино. Материалните щети са големи – срутени и сериозно пострадали са сгради, църкви и исторически центрове.

От страх е починал човек в Толентино. Най-сериозно засегнати са селищата Пречи, Висо, Усита и Камерино. По пътищата между областите Умбрия и Марке са паднали големи скални и земни маси и някои села останаха изолирани през нощта. Няма ток на ред места. Гражданската защита и местните органи полагат усилия за подслоняване на хората в палаткови  и други структури. След проливния дъжд изпитание за потърпевшите са ниските температури и вятърът.

Много хора – 200 души само в Усита, както и в други селища – прекараха нощта навън по улици и площади или в автомобилите си, защото за броени часове не бе възможно създаването на палаткови лагери, но Гражданска защита и местните органи се грижат дискомфортът да не е толкова осезаем. Където е възможно, се ползват структури за подслон. Времето е много лошо с проливен дъжд. Няма данни за пострадали българи след земетресението в Централна Италия.