27%d0%b8%d1%86%d0%ba%d0%be

Портрет на големия български актьор Ицхак Финци притежава фондът на ХГ“Станислав Доспевски“ в Пазарджик. Картината заема своето достойно място в залата с портретите и нейната история е доста необичайна.

Автор на масленото платно е проф. Андрей Даниел. Той е син на режисьора Леон Даниел, когото съдбата свързва и с работа в пазарджишкия драматичен театър „Константин Величков“. Леон и Ицко Финци са големи приятели и често актьорът гостувал в семейството. Така се родила и идеята Андрей Даниел да го нарисува.

Това се случило в далечната 1983 г., а картината на младия тогава художник е участвала в ОХГ „Портрет“ 84′ в Окръжна галерия „Станислав Доспевски“ – Пазарджик. Закупена е от ЗМД „Динко Баненкин“ и е дарена на галерията с акт за дарение № 39134 от 1984 г., разказва днес директорът на галерията скулпторът Леон Бабачев. От тогава тя е притежание на Пазарджик и вероятно градът ни е единствен с галерия, в която има има портрет на актьора.

Името на Ицко Финци в последните седмици бе свързано с факта, че на 83 годишна възраст той очаква бебе от далеч по-младата си съпруга Лиза Боева. Това автоматично го поставя по-високо от най-възрастните актьори в света, които са станали бащи на преклонна възраст. Антъни Куин държеше „палмата на първенството“ с това, че чу бебешкия рев на поредното си дете на 82 години. Чарли Чаплин пословичен с многобройните си женитби „прави“ последната си рожба на 78.

Лиза Боева е на 38 години, а с Ицко Финци се влюбват в Париж. По времето на снимки на неин филм, който се нарича „Лятото на Мона Лиза“. Двамата очакват с трепет рожбата си, а от предишен брак, Ицхак Финци с Гина Табакова, има син – Самуел, който живее и работи в Германия. Разликата в годините на двете деца ще бъде точно половин век.