За първи път от 1555 г. насам група учени археолози са свалили мраморната плоча над гроба на Иисус Христос в Йерусалим, предадоха световни информационни агенции. Тя се намира в църквата „Възкресение Христово” в древния град.

Фредрик Хиберт от Националното географическо общество на САЩ коментира, че „ предстоят още много научни изследвания“. „Мраморната настилка на гробницата беше изтеглена назад и ние бяхме изненадани от размера на запълващия материал под него“, коментира още той пред „Нешънъл Джиографик“.

Целта е да се види какъв е бил оригиналният камък, на който е положено тялото на Исус Христос след като е свален от кръста. Божи гроб представлява гробница в скалата под олтара на църква „Възкресение Христово“ в Йерусалим, а майката на император Константин I – Света Елена, е избрала и посочила именно това място за Спасителя.Метална структура поддържа от десетки години гробницата, която е дълга няколко метра.

С нея се закрепват мраморни блокове, които са започнали да се отделят един от друг под въздействието на дъждовете и на ежедневния приток на хиляди поклонници и туристи.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Гробницата е под купол в църквата над пещерата, където според християнската традиция е било положено тялото на Исус Христос след смъртта му.

Гробницата ще бъде демонтирана и реконструирана в първоначалния ѝ вид. Единствено прекалено крехките и счупени части ще бъдат заменени с нови.

Мраморните плочи, които могат да бъдат съхранени, ще бъдат почистени, а поддържащите ги метална структура – уякчена.

Реставрационните работи са поверени на гръцки специалисти. Те би трябвало да продължат 8 месеца и да приключат в началото на 2017 г.

Вижте как е станало това – ТУК