28%d0%b4%d0%be%d1%80%d0%b0-%d1%88%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%b2%d0%b0

Лекарите от МБАЛ – Пазарджик се събраха на протест пред здравното заведение в защита на своята колежка д-р Гергана Анчева от „Спешно отделение“, вчера тя бе малтретирана от пациент по време на изпълнение на служебните си задължения. С нашите действия искаме остро да осъдим насилието, което се извършва спрямо колегите ни на работните им места, каза зам.управителят на болницата д-р Дора Шопова. Тя призова гражданите да се отнасят отговорно към лекарите и да не се поддават на емоции, докато в същото време докторите се опитват да направят и невъзможното за спасяването на човешкия живот.

28%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%bd-%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%bd

Ние не сме боксови круши, нито пък алчни злобари, заяви ординаторът от „Спешно отделение“ д-р Пламен Еленин. Търсим и вашето съдействие, за да накараме хората да разберат, че нашето ежедневие е изключително натоварено. Ако те не ни помагат да се справим по-бързо, то това няма как да се случи. Ние не сме магьосници, на всички трябва да е ясно, че пристигайки пациентът най-напред трябва да бъде прегледан, второ да му се направят изследвания, трето да се постави диагноза и едва след това да се назначи лечението. Повечето от хората смятат, че още от вратата ние сме наясно какво е състоянието им, каза още д-р Еленин.

В момента „Спешно отделение“ разполага с 11 лекари, дванадесет сестри и единадесет санитари. В една смяна попада половината от този персонал. В „Спешно“ никой не връща хората, а тук идват такива без осигуровки, пияни, пострадали от побои, вероятността да се стигне о ситуация като вчерашната клони към деветсесет процента, разказаха медицински сестри от отделението. Ругатните, скандалите и недоволството при нас са ежедневие, но напоследък агресията става ненужно висока, коментират и охранителите, които ежедневно се сблъскват с човешкото неразбиране пред болничните врати. Пострадалият им колега  Петър Данденов е на четиридесет години. Той се е опитал да помогне на д-р Анчева, а побойникът нанесъл удари и по неговата глава. В момента охранителят също е на преглед в неврохирургията, където е настанена и д-р Анчева.

Декларация против агресията е написана и от представителството на БЛС в Пазарджик, тя бе представена пред лекарите участващи  митинга от д-р Георги Станев.