* Шефката на отдел „Образование и култура“ – Гергана Табакова връчи наградата на Пламен Дойнов

dinkov2

Иван Динков

 

Поетът Иван Цанев и критикът доц. Пламен Дойнов от НБУ са най-новите носители на Националната литературна награда „Иван Динков“, тя се присъжда веднъж на три години за принос към изучаването на творчеството на талантливия ни земляк, заради цялостно поетично или прозаично творчество.

Церемонията се състоя снощи в ХГ „Станислав Доспевски“ в областния град, в присъствието на вдовицата на големият български поет Бела Цонева, журито, както и малобройна публика, състояща се предимно от познати и почитатели на творчеството на поета, показал изключителен талант и в прозаичните си творби.

Присъстващите чуха рецитал от стиховете на Динков, а след това дойде и моментът за връчването на наградите.

За тази година в съпътстващия конкурс се включиха петнадесет автора, седем от тях представиха стихове, четирима проза и един литературна критика.

29%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d1%8f%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0

В категория поезия наградата от съпътстващия конкурс стана притежание на Елена Деянова, тя прочете стихотворението си „Септември“, което бе отличено от журито.

За литературна критика наградата бе присъдена на Никола Иванов, а в раздел проза не бе излъчен победител.

29%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0

Никола Иванов е най-добрият познавач на творчеството на Иван Динков, той изпитва особено вълнение по време на връчването на наградите от този конкурс, тъй като е сред основните инициатори за създаването му. Той припомни на публиката откъс от своята „Анкета с Иван Динков“, където поетът разказва, че в най-ранното детство е разбрал за социалните неволи и това, че човек има съвест.

„Да разбереш, че имаш съвест когато си дете, когато имаш неприклонен характер, това неминуемо води до върховете на литературата. Той е единственият български поет, който е носител на всички най-стоностни български национални литературни награди. В същото време е и единственият, който не престана да се завръща в родния край. До самата си смърт, дори катастрофата, която скъси животът му пак стана близо до Пазарджик. – припомни Никола Иванов.

29%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd-%d1%86%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d0%b2

Драматичната му поезия одързостяваше хората от моето поколение – каза поетът Иван Цанев. Той показваше на практика как хората могат и трябва да отстояват своята жизнена позиция. При него това се случваше на всяка цена, той беше готов да понесе всяка цена и не отстъпваше. Заради това ще припомня неговото: „След съвестта и стиховете, едва ли има трети Ад“. За мен това е една от най-големите награди, за която един пишещ може да мечтае.

29%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%bd-%d0%b4%d0%be%d0%b9%d0%bd%d0%be%d0%b2

Неговите книги „На Юг от живота“ и „Хляб от трохи“са почерци на несъгласието с комунистическия режим. Честният комунист честно се изправя срещу своя строй. Той можеше да си го позволи. Кога получи всички важни награди Иван Динков? Това стана възможно след 1989 -та. Парадоксът е, че той ги получи за всичко, което беше писал преди 1989 – та. Нека съвременните поети да получават наградите си навреме, а аз ще нося тази с тиха чест.

29%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d0%b0-%d1%86%d0%be%d0%bd%d0%b5%d0%b2%d0%b0

Иван винаги бе автентичен във всичко, което правеше. Той е бунтар не само в ранните си стихове. Той е бунтар и в зрелите си стихове. Той умееше да се самозачерква, да се самоосъжда. Дори седмица след смъртта му намерих един стих. Той го беше задраскал…Той е автентичен навсякъде – както дишаше, така и любеше, така и пишеше. Иван е трудно постижим.

След края на церемонията публиката гледа документалния филм за Иван Динков.

29%d0%b7%d0%b0%d0%bb%d0%b0