„Създателят“ на първото евросело – Калугерово, Сергей Вачев бе посмъртно провъзгласен за почетен гражданин на Общината.  Това решиха съветниците на днешното заседание на Общински съвет – Лесичово с дванадесет гласа „за“ и един „въздържал се“.  Предложението към ръководството на Общината постъпи от Граждански инициативен комитет с председател д-р Стайко Спиридонов.

Сергей Вачев бе кмет на село Калугерово в продължение на 11 години, а преди това един мандат и председател на Общинския съвет. По негова инициатива през 2009 г. евросело Калугерово беше удостоено със сертификат и златен печат за уникално европейско селище, през същата година беше открита уникалната за Европа „Скулптора на живота“.

Почетното звание му се отсъжда за изключителните му заслуги и принос в за издигане на авторитета на Община Лесичово в сферата на социаликономическото и историческото развитие, спорта и културата.

ЗА НЕГО

Сергей Вачев е роден на 18-и март 1952 г. Завършил е електротехника, история и социално управление. Дълги години е работил в историческия музей в Пазарджик. През 1999 г. е избран за общински съветник и впоследствие за председател на общинския съвет на община Лесичово. На местните избори през 2003 г. става кмет на село Калугерово и се оказва един от най-влиятелните управници на селото, тъй като не само успява да допринесе за развитието му, а и го превръща в първото евросело на територията на Република България. Сергей Вачев почина на 11.12. 2014 г.