Кандидатът за президент Ивайло Калфин, издигнат от коалицията ”КАЛФИН –ПРЕЗИДЕНТ”, проведе днес срещи с обществеността в област Пазарджик. Той бе придружен от областният председател на ПП АБВ Пазарджик- Трендафил Величков и членове на областното ръководство.

Обиколката му стартира от Панагюрище, където в 13:30 часа в зала „Асарел”, на хотел „Каменград”. Той представи своите виждания за бъдещото управление на страната и отговори на въпросите на множество хора, дошли, за да чуят неговите виждания. Дебатът за промени на Конституцията е необходим. Предложенията за изменения в основния закон трябва да се изготвят от конвент с широко участие. Това може да стане в рамките на следващия президентски мандат.

По думите му правомощията на държавния глава могат да бъдат увеличени и той да получи право на законодателна инициатива или ветото му да бъда отхвърляно с по-голямо мнозинство от Народното събрание. „При сега действащата система за пряк избор на държавен глава има основания неговите правомощия да бъдат увеличени. Но следващият президент няма да работи по различни от сегашните правомощия и никой не трябва да си прави други илюзии. Но аз бих поставил и други теми за разглеждане, не само тази с правомощията на президента. Виждате, че правим промени в съдебната система и какво ли не и всичко накрая опира до нуждата от Велико народно събрание.

Според мен трябва да помислим какво ни пречи, за да работят ефективно държавните институции. От какво имаме нужда, за да се балансират те така, че да могат да се контролират взаимно. Да не може, например, министър-председателят да управлява под някаква форма и Народното събрание, и президентската институция. Според мен конституционният дебат е необходим, аз бих го започнал, но не в парламента, а с широко участие, така, както се подготвяше Европейската конституция, с конвент, който в рамките на един президентски мандат от пет години да потърси съгласие, съгласие в обществото, а не силово налагане за това какво би трябвало да се промени в българската Конституция, или дали ни трябва нова Конституция.“

„Държавата трябва да започне да стимулира добавянето на стойност в нашата икономика. В момента произвеждаме продукция и я изнасяме навън. Важно е обаче освен това, да запазим максимална част от производствения процес тук, включително и преработването, за да се увеличи добавената стойност за българската икономика и българските граждани. За да стане това, трябва да имаме цялостна политика, която да е стратегическа и да подкрепя развитието на икономиката в полза на българските граждани“.

Това каза днес на среща с гражданите в гр. Панагюрище кандидатът за президент Ивайло Калфин. Той подчерта, че ролята на президента тук трябва да бъде по-скоро стратегическа и да не се ограничава единствено в рамките на преките правомощия и привличането на чуждестранни инвестиции.

„Икономическата политика и нейното развитие е в преките правомощия на правителството. Въпреки това, когато тази политика е пряко свързана с демографията, тя става част от по-голяма стратегическа визия, в която се включват  социална политика,  демографията,  здравеопазването , икономиката и образованието. Този, който може да погледне надпартийно и да постави въпросите за очертаване на стратегически план за развитие по най-важните теми в обществото, за чието решение са необходими действия на различни институции, е президентът. Ако търсим съгласие между политическите партии, ако търсим по-широк хоризонт, то най-добрата среда за тази дискусия е президентската институция. Президентът не може да поставя задачи на министрите, но той може да събере и тях, и гражданското общество и да търси национално съгласие по най-важните теми.  Тези теми  в България трябва да са надпартийни и да се работи в интерес на всички. Въпросите  свързани с икономиката, регионалното развитие и преодоляване на демографската криза, са точно такива и са абсолютно задължителни за новия български президент“, категоричен беше Ивайло Калфин.

Първият и най-важен приоритет е във външната политика. Абсолютно задължително е бъдещият президент да върне достойнството на България в региона ни – и на Балканите, и в Черно море. В отношенията със съседите ни, разделянето на фоби и фили е безпочвено. Няма нужда да се демонстрират излишни чувства към която и да е държава, а България трябва да настоява за собствените си интереси и да изгради достойнство. Черно море не е място за напрежения. По този приоритет, аз като президент, бих излязъл с инициативата „Черноморски еврорегион“, което означава икономическо, културно, образователно сътрудничество със съседите ни, както на Балканите, така и в Черноморския регион“, коментира Калфин.

От 15:30 часа се състоя срещата на кандидат-президента в Стрелча, в залата на Младежкия дом. Там той бе посрещнат от градоначалника Стойно Чачов, който е единственият кмет на АБВ в нашата област. „При избора на президент трябва да си даваме сметка какво точно искаме от нашия президент. За мен, като българин, президентът трябва да направи четири абсолютно задължителни неща. Аз като президент ще работя по всяко едно от тях“. – заяви Калфин.

„Второто задължение на бъдещия президент е да бъде активен във вътрешната политика, а не да се крие зад липсата на правомощия. Не е вярно, че президентът не може да направи нищо за решение на острите проблеми на българите. Напротив – той притежава най-силното оръжие в държавата – общественото значение и роля, която може да използва активно, за да настоява институциите да поемат ангажименти и да решават конкретни проблеми“, подчерта още кандидатът за президент и допълни, че вътрешната политика към момента има три важни теми, по които той като президент ще започне работа своевременно – демографията и регионалното ни развитие, включително задържането на млади хора там, където са родени, увеличението на доходите от труд и координирането на образованието с нуждите на пазара на труда, включително осигуряване на безплатни детски градини, дуално обучение и понижаване на броя на отпадналите от училище“, категоричен беше Ивайло Калфин.

„Когато говорим за решение на демографския проблем, трябва да мислим в две посоки. Едната е свързана с това държавата да задържи младите хора в България, а другата – да направим всичко възможно да държим българите в чужбина близо до държавата си. В момента няма никаква политика към сънародниците ни зад граница, а това е недопустимо. Когато бях външен министър се срещах често с българи в чужбина и мога категорично да кажа и от първо лице, че те се интересуват какво се случва тук и ние сме длъжни да имаме целенасочена политика към тях, каквато в момента липсва. И когато говорим за патриотизъм, това включва разработване на инструменти, които да поддържат връзката на нашите сънародници с родината си“. Това заяви пред обществеността и медиите в гр. Стрелча, кандидатът за президент Ивайло Калфин.

Той изреди няколко водещи теми, свързани с приобщаването на българите в чужбина, по които държавата трябва започне незабавно търсенето на решения. „Трябва да направим така, че българският език в чужбина да може не само да бъде изучаван от всички, които искат това, но и чрез двустранни спогодби, предмета  български език да се легализира и да се зачита за част от образованието. Трябва да направим така, че да предоставим достъп до повече социални и правни услуги за сънародниците ни  зад граница. Трябва да облекчим процедурите за  гласуването им. Електронният вот  е една такава алтернатива“, каза още Калфин. „Президентската институция може да реши тези проблеми, ако в стола на „Дондуков“ 2 седне човек, който има визия, знае и чува какви са нуждите на сънародниците си, без да прави разлика от коя страна на границата ни живеят те, а не ако е послушен и продължи политиката на нищо-не-правене“, обобщи той.

30%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b5%d0%bb%d1%87%d0%b0

Друго важно нещо, което стои пред президента в спешен порядък е да бъде инициатор на дълбок прочит и анализ на цялата икономическа история на прехода. И тук не става въпрос всеки министър да си прави равносметка, както каза премиерът, а да видим по-задълбочено какво е направено или какво не е направено от 89-та година до сега, за да можем да вървим и да се развиваме напред икономически, анализирайки процесите и подобрявайки ги“, подчерта още той.

И последната тема, която трябва да намери място сред приоритетите на новия български президент е свързана с това, че като че ли всички се оплакваме как работят или не работят институциите у нас. Балансът между институциите е нулев, в последните години сякаш има само една институция – премиерската, която, ако не е в добро настроение, може да спре работата по важни за обществото ни теми. Аз съм убеден, че щом нещо не ни харесва, трябва да го променим – сега и веднага. За да стане това трябва да се направи широка дискусия и ако се налага, аз като президент, съм готов да поставя въпроса за промяна в Конституцията. И пак не говорим за самоцелни действия, а за такива, които ще доведат до това децата ни да останат да живеят в България“, каза още Ивайло Калфин.

 

Среща с бизнеса се състоя в 17.30 часа в Пазарджик, в Конферентната зала на Гранд – хотел „Хебър“.

Отношенията ни с Русия например, трябва да бъдат прагматични, ние нямаме интерес от нарастване на напрежението по никакъв начин. Нямаме интерес от нарастването на напрежението и с Турция, но имаме въпроси , които трябва да задаваме. Ние не можем да приемем централизацията на властта в Турция, която може да стигне и до диктатура, и изваждането от прахоляка от страна на Ердоган на темите, свързани с Османската империя. Последните му тези са, че той щял да се грижи за културно-историческото наследство, забележете къде, в Османската империя.

Това се случва след като България даде и позволи мюсюлманската религия чужда държава да я издържа и след като основната организация, която обучава учителите на тази религия, също е чужда с аргумента, че нямаме пари. Сега какво ще се окаже, че и паметниците, за които нямаме пари, някой друг ще ги издържа? Тук трябва да е ясно, че става въпрос за принципна българска позиция. Ние сме в един регион, в който етническите и религиозни напрежения са много големи. И ние ако се подадем на тази вълна ще докараме много беди на България“. – каза Ивайло Калфин.

Калфин коментира и мерките, които държавата ни може да вземе срещу мигрантския натиск. „Ние естествено, че трябва да изградим ограда и естествено, че трябва да си пазим границата. Това беше грешно решение, когато навремето влязохме в НАТО, да си сменим концепцията и да ликвидираме военното присъствие на границата. Темата с мигрантите обаче, до голяма степен е външно политическа. Колкото и да си пазим границата, ако не спрем наплива на бежанци към България, този въпрос няма как да се реши. В продължение на две години Европа вземаше и с наше участие грешни решения. Сега вече почна да намира верния път. Най-първото нещо, което трябва да се свърши, е да се сключи споразумение за реадмисия с Афганистан, тогава тези шест хиляди души, които са у нас в момента, ще останат около 1000.  Тогава и другите, които мислят да идват, и разберат, че ще бъдат връщани обратно, просто ще спрат да идват. Това е решението. “

Изненада за Калфин в Пазарджик бе появата на неговата съпруга, която бе сред очакващите го ченове и симпатизанти на АБВ в големия салон на читалище „Виделина“.

20161030_1844231

 

Чуйте какво си казаха кандидат – президентът Ивайло Калфин и Николина Чакардъкова, която го очакваше на сцената – ТУК

„Работа на Президента е да да провокира обществени дискусии по най-важните теми – демографски проблем, ниските доходи и здравеопазването. Аз поемам ангажимента да изсушам мненията и на политиците и на хората, да се създаде единна визия по тези теми и след това тя да се прилага от правителството и да се контролира от Президента. Той трябва да може да генерира всичко това и след това да следи за реализирането му.“

„Свидетели сме на това как министър Кунева заяви, че ще зава по 30 евро на ромчетата, аз твърдя, че това освен несправедливо е и опасно за националната сигурност. Какво ще се случи, ако ние караме хората да се делят на етноси, за да получават някакви социални облаги? Ако преди войните се водеха за територии, сега се водят заради религии, а най-прекият път за разпад на държавата, е да започнем да делим хората на етноси. В това няма нищо положително и един Президент не трябва да го допуска. Добрият партиотизъм не е професия, а участие в усилията за решаване на конфликтите между етносите.“ – каза Ивайло Калфин.

Той изтъкна като основен проблем на съвременното общество липсата на справедливост от страна на институциите към гражданите. Президентът може да дава видимост и да търси решенията, които ще накарат хората да са горди от това, че принадлежат към държавата. Това е възможно само тогава, когато има социална справедливост.

Кандидат – президентът на АБВ подчерта и това, че неговите основни опоненти Цецка Цачева и ген. Румен Радев не желаят да се явят на диспут с негово участие. „Защо те е страх да излезеш на публичен дебат? Ясно е, че няма да се бием. Но щом бягат, значи имат какво да крият, а щом имат какво да крият, то аз не искам те да са моят държавен глава. “

Ивайло Калфин подчерта и това, че АБВ е единствената партия, която подкрепя на сто процента референдума на Слави Трифонов. Той призова присъстващите да отговорят с три положителни отговора на въпросите. Това ще доведе ако не до друго, то поне до разклащането на политическата система, която има нужда от това, за да бъде заздравена.

В никакъв случай не попълвайте празното квадратче, защото не гласувайки за никого, гласувате за някой друг, каза още Калфин.

31%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82

Програмата завърши с предизборен концерт на Николина Чакърдъкова, предшествани от снимки със симпатизанти.

Калфин е номер 15 в интегралната бюлетина.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!