Конферентната зала на Историческия музей в Брацигово се оказа тясна, за да побере всички желаещи да присъстват и станат съпричастни на церемонията по отличаването на Владимир Батаклиев, по повод на неговото дело и навършването на 80 години от рождението му. Инициативата за паметната вечер принадлежи на „Брациговското културно – просветно дружество в Пловдив – „Васил Петлешков“ и „Градски комитет „Памет“ – Брацигово.

39%d0%b2%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%80

Кой е Владимир Батаклиев и защо предизвика подобен интерес?

Роден е в Брацигово на 8 октомври 1936 г. Съзнателният му път в родопския град започва като учител, но под въздействието на времето и най-вече личната му потребност от създаването на култура, той става инициатор за създаването на самодейна театрална трупа, под негово давление се създава и Картинната галерия в Брацигово, следват нови и нови идеи, като малкия град става притегателен център за театрални звезди от национална величина. Това се случва след като тук започва провеждането на празниците „Театрална пролет – Брацигово“ и фестивалът за сатира и карикатура „Червен смях“.

След десети ноември, отношението към културата се променя. Но това не пречи на Владимир Батаклиев да продължи да развива своята просветителска дейност, като активно работи в и с местните читалищни дейци. С течение на времето той разбира, че е настъпил моментът да се направи книга, която приследява дейността на читалище „Трендафил“, създадено през 1874 г. до наши дни.

Архивите са толкова много и така пръснати в библиотеки и институции, че на пръв поглед това изглежда невъзможно за сам човек. Но той успява и така се появява първият том от неговата трилогия „Летопис на Брациговското читалище“.

С подкрепата на Брациговското дружество в Пловдив, тя вижда бял свят. Следва вторият и третият том и така на практика Брацигово се сдобива със своя собствена културна история. Това обаче не е достатъчно за Батаклиев и неговите родолюбиви съмишленици. Те правят Граждански комитет „Памет“, чиято цел е да се издирят и преиздадат книгите от началото на миналия век, които автентично пресъздават историята на Априлското въстание, житието на брациговския апостол Васил Петлешков, мемоарите на Даниил Юруков и Христо Гюлеметов – Чибис.

Вледимир Батаклиев провежда стотици разговори и срещи с наследници на някогашните брациговски родове пръснати в страната и в чужбина. Успява да издири запазени екземпляри от книгите и да ги подготви за печат. Изключително ценна за града и гилдията на архитектите, и инженерите е книгата на арх. П. Бербенлиев и Вл. Пъртъчев – „Брациговските майстори строители“. Първото ѝ издание е било през шестдесетте години на миналия век. След изчерпването на тиража никой не е направил искане за преиздаването ѝ, а тя е ценна с данните за Брациговската архитектурно строителна школа, с проследяването на родовете на майсторите и първомайсторите пристигнали тук от Македония и тайния речник на строителите.

Книгата бе преиздадена тази година и вече е достъпна за всички, които имат желание да си я закупят.

Новите планове на Батаклиев включват издирването на ръкописа със старите брациговски песни, които са били събрани преди години от специалист, той е направил и нотопис, но до издаването не се стигнало. След смъртта му, наследниците искат непосилна сума, за да продадат труда на баща си. Батаклиев се надява, че рано или късно ще се стигне до споразумение.

stari-ulici2

По време на социализма Владимир Батаклиев успява да убеди тогавашното партийно ръководство да запази над 35 къщи – музеи. Само няколко са на партизани от този край, останалите са образци на тукашната сторителна школа. Пак той съумява да запази целия стар квартал, като собствениците са поели ангажимент да пазят автентичния вид на сградите. Сега това малко по малко се променя. Голяма част от образците на възрожденската архитектура са рухнали, а на тяхно място се издигат нови сгради, които напълно променят облика на старинния квартал…

Това което Батаклиев прави е изключително добре прието от оредяващите жители на Брацигово. Голяма част от тях купуват книгите, за да ги предадат на своите потомци, които отдавна не са идвали в града, защото са заминали зад граница.

Брациговското дружество в Пловдив наброява пет хиляди души, които казват, че едно малко Брацигово се е изселило там, но точно това Брацигово никога няма да забрави от къде е тръгнало и какво се е случило в неговото минало.

Срещата снощи бе водена от председателя на Брациговското дружество в Пловдив

– Данаил Търпоманов, а представяне на делото на Владимир Батаклиев направи проф. Марин Кадийски. Десетки искаха да благодарят на Владимир Батаклиев за скромността, за интелигентността и неизчерпаемата му енергия. Всичко, което той е направил до момента е било напълно безвъзмездно. Той се пошегува, че мила отакива, които смятат, че продължава да работи за народното дело срещу пари.

Не се нуждая от пари, не исках и това тържество, но ме убедиха, че трябва, каза Владимир Батаклиев.

Правя всичко това, защото знам, че няма кой друг да го направи. Убеден съм, че бъдните поколения трябва да имат памет затова кои са техните предци, как са живяли, какво им се е случило? Благодаря на всички, които присъстват тук, защото за мен това е най-важното, да има хора, които ще продължат пътя ми. Благодаря на Брациговското дружество в Пловдив за това, че ми подадоха ръка и че заедно реализираме проектите си.

Той припомни и това, че преди близо десет години малцината останали живи ветерани от Втората Световна война го помолили да направи нужното, за да се създаде войнишки паметник в града на Петлешков. Близо двеста са загиналите по фронтовете във войните местни хора. Батаклиев приел присърце молбата и помолил за съдействие проф. Крум Дамянов. Тук оотваряме скоба, за да поясним, че той също има брациговски корен. Майка му е от тукашния род Донови. Бащата на професора бил агроном и заради това, често сменял местата където работел. Когато се ражда Крум, семейството временно пребивавало в Ракитово. Днес се смята, че проф. Крум Дамянов е ракитовец, а той просто е роден там и там го направиха „Почетен гражданин“, каза Батаклиев.

Дамянов прави проект за паметник от метал, ние не искахме пари от общината.

28%d0%b1%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%be-1911

 

Само място където да поставим паметника. Нашата идея бе той да се намира между Пощата и Общината, на площада, който днес е паркинг. Първо ни попитаха – не може ли една плочка да сложите и да изпишете имената на тези хора? Това ме учуди и то много, връща лентата назад Батаклиев. Това са били живи хора, патриоти, които са умрели, за да може днес да има община, да има поща, да има български градове…После ни казаха, че паметникът трябвало да бъде от камък. Направихме нов проект, но ето, вече толкова години паметник – няма…Това е тревожното. Хората идват и си отиват, всички знаем, че сме гости на тази земя, но когато оставим белег, когато съхраняваме своето минало, следващите ще знаят как да кроят бъдещето.

Сега повече от друг път е нужно да се обръщаме назад, духовността е в упадък, духът, който е спасил България го няма.

Никой не милее за род и Родина, а трябва да помним, че точно любовта към Отечеството е съхранило днешната ни държава.

Когато го срещна винаги му казвам: – Здравей, последни възрожденецо!, каза гостът на срещата Николай Мегинов. За мен той е това – будител, който все още крачи по брациговските улици. Човек с чест и морал, който с гордост може да се нарече патриот и българин. Не случайно решихме да организираме тази среща в навечерието на Деня на будителите, защото ние в Брацигово имаме и трябва да се гордеем с хората като Владимир Батаклиев. Бъди здрав и продължавай да сееш семето на просвещението!

От името на Областния съвет на читалищата поздравления поднесе неговит председател Сергей Шербетов,

той припомни, че се познава с Владимир Батаклиев от десетки години и е възхитен от неизтощимата му енергия, от неспирното желание да събира и издирва нови, и нови факти от миналото не само на родния и град, а и за цялата област, за цялата страна. Сергей Шербетов връчи на Владимир Батаклиев почетен знак и плакет от името на Националния съвет на читалищата в България.

30%d0%b2%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%80