Димитър Костадинов остана в ареста, за да служи за назидание. На всеки, който от тук насетне посегне на лекар или друго длъжностно лице. Така повелява Законът. В случая Димитър го е нарушил. Под въздействието на прекалената си емоционалност, в желанието си да помогне на братовчед си, в стремежа си да предотврати загубата на друг млад живот.

Всички знаем как реагират тийнейджърите, колко откровени са към несправедливостите, които ни заобикалят. Да кажем, че сред лекарите няма лоши хора, то значи да си изкривим душата. Има и лоши. Които гледат на пациента като на предмет, който само и единствено трябва да им донесе пари. Това е обществена тайна. Шушукана години наред. Но никога не изкрещявана. Димитър я изкрещя, удряйки лекар и охранител.

Сега ще си понесе последствията. Нито ще може да работи в полицията, каквато е била мечтата му, нито някога ще се отърве от черната точка в биографията си, която ще дрънка като консервена кутия зад гърба му. Цената на истината е безумно висока. Под материалите за Димитър във фейсбук писаха знайни и незнайни хора, всеки от тях споделяше за собственото си съприкосновение със системата на здравеопазването. Кой със Спешна помощ, кой с някакво друго отделение…

Това означава, че самата система за лечение не работи. А защо? Защото лекарите ни си отиват. В буквалния смисъл от старост, в преносния – в чужбина. Защото един лекар е принуден да работи на две или три места. Не защото мре от желание да го прави, а защото няма друг лекар, който да го прави. И не на последно място – заради пари.

Както се сещате в нашия случай са се срещнали две изнервени същности – тази на лекарката, която работи и в АГ отделението и тази на младия човек, който иска справедливост или по-скоро живот за своя братовчед. Когато прескокнат искри – огънят е неизбежен. И винаги има по-пострадал. Дали от поредния случай на побой над лекар по- наранен ще излезе Димитър или д-р Анчева, бъдещето ще покаже.

Факт е, че правосъдието трябва да вземе адекватно решение. В противен случай просто ще налее масло в огъня. И следващият пребит ще бъде съдия, който е забравил какво означава думата „справедливост“.