Над петдесет човека от Белово и Момина Клисура направиха флаш моб пред Съдебната палата в Пазарджик и затвориха улицата пред нея. Причината за непрекъснатото пресичане на пешеходната пътека е несъгласието им със задържането на осемнадесет годишният Димитър Костадинов, който бе обвинен в нанасяне на лека телесна повреда на д-р Гергана Анчева миналия четвъртък.

20161031_0844421

Пред съда се изправиха предимно негови приятели и далечни родственици, половин час по-късно на мястото на събитието дойде и чичото на Димитър – Ангел Костадинов.

Ето какво разказа той. В четвъртък преди обед синът му Александър и негови приятели сред които и задържаният Димитър имали идея да отидат към Момина Клисура, на излизане от Белово пред колата на Александър изкочил друг автомобил и за да не се блъсне в него, синът му кривнал към крайпътно дърво, в което се ударил.

20161031_0853361

В колата зад него пътувал Димитър, в резултат на удара Александър имал наранявания на очите, носа и бузите. Той бил обезобразен от стъклата на прозореца на автомобила. Незабавно извикали линейка от Белово, тя транспортирала момчето до местната болница, но от там преценили, че травмата трябва да бъде обработена в Пазарджик. Така Димитър се озовал в линейката заедно с Александър, който е година по-голям от него.

Когато пристигнали към 11 часа сутринта пред Спешното в Пазарджик, никой не излязъл, за да види пострадалия. Наложило се Димитър да търси лекарите, които били затворили вратата на кабинета. Когато след половин час излязла д-р Анчева, напрежението ескалирало. Според Ангел, докторката не е била бита от Димитър. Но за сметка на това той чул как тя го псува на майка. Представете си какво е изживял, той от четири години е сирак и аз да бях, също щях да я ударя. – твърди Костадинов.

Близо денонощие след случилото се със сина му Ангел Костадинов не е имал информация какво е състоянието му. Не излезе нито един лекар, нито една сестра, твърди той.

Как може това да е поведение на лекар, недоумява друг участник в протеста? Как е възможно да си майка и да имаш три деца, да можеш да бъдеш баба на това момче и да го псуваш? Защо само в България си бием лекарите? Колко случая има когато хората си отиват заради лекарска грешка и нито сестри, нито доктори има наказани?

Според бащата на пострадалия Сашо синът му е прекарал в спешното над шест часа, той е бил приет в отделението „Уши-нос – гърло“ в 17.30 ч. в четвъртък, единственият му спомен от този ден е, че са му взели пръстов отпечатък. В момента момчето е в тежко състояние.

Според протестиращите лекарката се преструва. Те искат Димитър Костадинов да бъде освободен и да не бъде съден.

20161031_0918121

Час след началото на протеста в долния край на улицата стана катастрофа между Волво и БМВ, това накара полицията да затвори цялата отсечка на „Хан Крум“ от кръстовището пред Билла до кръстовището с бул. „Александър Стамболийски“. Към момента не е ясно в колко часа ще бъде гледана мярката на Димитър Костадинов. Това трябва да стане най-късно в 13 ч.

За деянието на Димитър Костадинов законът предвижда до пет години затвор. Според протестиращите това е недопустимо, тъй като животът на Димитър сега започва. Той е подал молба да бъде приет за полицай, след случилото се миналия четвъртък обаче на практика това не може да се случи. Момчето е завършило Професионалната гимназия по икономика в Пазарджик и живее с баща си, който е пожарникар в Пещера.