Съветниците от групата на АБВ в Пазарджик ще сезират областния управител Гинче Караминова във връзка с решение взето на сесията, която се състоя в понеделник.

Намерението бе оповестено на пресконференция от съветникът Атанас Шопов. Конфликтната точка фигурира под номер седем в дневния ред, тя касае бъдещата съдба на звено „Домашен и социален патронаж“. По време на заседанието бе прието външна фирма да поеме обгрижването на възрастните хора и хората в неравностойно положение, които до момента ползват социалната услуга.

Според предоставените предварително данни, звеното струва на общината 539 244 лв. за първите осем месеца на годината. Половината от тези пари се влагат в работни заплати, а останалите са разноски по горива, вода и електроенергия, не малко перо са разходите за външни услуги и ремонти на действащите автомобили, с които се извършва доставката по домовете.

На тази база се приема, че годишните разходи ще възлязат 823 832 лв. Разбира се, следва да се има предвид и да се приспаднат – прогнозният годиен размер на таксите събирани от потребителите – 291 427 лв. Към момента патронажите обслужват 586 потребителя. Това е техният дял от приходите. Нетната сума, която осигурява общинската хазна е 532 405 лв. Тази сума трябва да бъде намалена с десет процента, като по този начин се оптимизират разходите.

Това от своя страна ще дава цена от 68.14 лв., които плаща за един потребител, месечно на годишна база общината. Ако се прибави и сумата събрана от потребителската такса, която за едно лице месечно е в размер на 41.44 лв. Общата сума, на която в момента възлига услугата месечно на човек е 109. 58 лв. Това е и цената, включена в решението на Общинския съвет, като максимален месечен размер за потребител, на която ще бъде предоставена услугата на външен доставчик.

С решението на ОбС се съкращават всички 49 служители от трите патронажа, предполага се, че част от тях ще бъдат наети от външния доставчик на услугата.

Опасенията на съветниците от АБВ са свързани с това дали новата фирма ще предоставя храна на предишните цени. Като пример, те посочиха, че супата е струвала средно 39 ст. на ден, при цена на доставката от петдесет стотинки. Имало е и потребители, които си поръчат по три супи, за да не плащат допълнителните петдесет стотинки, като по този начин спестяват левче. Ще има ли меню за дабетно болните и страдащите от подагра, каквито са съществували до момента? Ако цената се увеличи, тези, които до сега са си поръчали супа, дали няма да се лишат и от нея?

Другите въпроси на АБВ касаят състоянието на колите, които обслужват патронажа, според тях те са амортизирани и купени на по-висока себестойност от тази, която имат.

Предложението на Тодор Попов е по-добро от сегашното състояние на патронажа, но ние не видяхме параметрите на бъдещия договор? Какво регламентира той, как ще гарантира, че хората няма да останат излъгани? – каза още Атанас Шопов. Той заяви, че е имал намерение да зададе лично всички тези въпроси по време на сесията, но след изказването а Лазар Попов, това на практика е станало невъзможно.

 

Един от пенсионерите ползващ социалната услуга е осемдесет и пет годишният дядо Кольо Димитров от Пазарджик. Съпругата му е починала преди десет години, децата му живеят в София и тук единствената възможност да поддържа хигиената в дома си и да получава топла храна е „Домашния социален патронаж“. Дядо Кольо е съвсем с акъла си и прекарва свободното си време на пейката пред блока в центъра.

Той твърди, че досега си е позволявал да купува първо и второ от менюто. Десертът му изглеждал като излишен лукс, но си поръчал по празници. Човекът е доволен, когато научи от нас, че частна фирма ще вземе тази дейност, бившият икономист коментира нещата по следния начин:

Живял съм във време, когато държавата стопанисваше всичко. Видя се преди тридесет години, че така не става. Дойде демокрацията и се нароиха фирми, опитът сочи, че някои успяха, други се провалиха. Няма лошо, че частник ще вземе патронажа. От тук следват два варианта – новата фирма може да намали цените на манджите и да носи пълна помия. Хората или ще ги купуват или няма.

Фирмата да си прави сметката. Може да носи по-добри манджи на старите цени, тогава хората, които ги купуват ще се увеличат и фирмата ще вземе повече печалба. Ако с по-малко хора готви манджите, пак ще икономиса и ще може да увеличи стандарта на храната, но ролята на общината и на кмета е да упражнява контрол. Ако се види, че тази фирма води пенсионерите и социално слабите към изнемога, веднага трябва да им отнеме дейността.

Това е моето мнение. Ако цените са сносни и хората харесват храната, няма проблем. Няма значение дали общината стопанисва или друг, но кажете на кмета, че най-важен е контролът. Гласувал съм за него и още ще го правя, ако се кандидатира. Мъжко момче и на място е, радвам му се и вярвам, че няма да ни провали. Говорил съм му като на син, знам, че щом го е направил то е за добро. – твърди бай Кольо.