Излежаващият ефективна присъда от 6 години и 8 месеца лишаване от свобода за грабеж Мехмед Райнов Михайлов е глътнал 12 пирона в знак на протест срещу условията в Пазарджишкия затвор и отношението към него там. Осъденият мъж е започнал да изтърпява наказанието си лишаване от свобода на 13 март 2015 г. в затвора в Пловдив.

„Изненадващо преди месец и половина-два ме преместиха в Пазарджишкия затвор, където условията са ужасни, и то без никакви обяснения“, заяви Мехмед Михайлов, обяснявайки мотивите си за решението да се нагълта с пирони, които отковал от стените в килията си, пише „Труд“.

От Министерството на правосъдието веднага се заеха да проверят случая. „Един от лишените от свобода в затвора в Пазарджик действително е погълнал няколко малки метални предмета, след което е съобщил, че иска да бъде преместен. Преместването обаче е възможно след подаване на молба до Главния директор на ГДИН, но такава лишеният от свобода не е подавал и съответно не е получавал отказ.

Назначена му е диета, за да отдели погълнатите предмети“, съобщи Иван Димов, шеф на дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ в Министерството на правосъдието. „Умирам от болки от пироните в корема, но от лечебницата ми казаха, че трябва най-напред да се подуя, за да мога да ги изкарам. Не е вярно, че не съм подал молба за преместване. Такава съм подал, но не знам защо тя не е стигнала до главния директор на ГДИН“, декларира Мехмед Михайлов.