Ани Стойкова, изкуствовед

Градска художествена галерия – Пловдив представя новата самостоятелна изложба на Евгения Панчова на втория етаж в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“№15.

От 15 до 29 ноември 2016г. известната художничка, която живее и твори в Пазарджик, ще покаже пред пловдивската публика живопис, инсталация и рисунки, създадени през последните години.
Акцент в изложбата е пространствената живописна картина, съставена от обичайни предмети на бита, изпълвали ателието на художничката.

Маса, столове, обувки, домакински съдове са покрити с живопис и със силата на творческия акт са изведени от своята утилитарност, за да заживеят с нова, художествена същност. Всеки елемент от тази картина е както част от цялото, така и самостоятелно произведение на изкуството.

Евгения Панчова ще покаже също живопис и рисунка, разнообразни като формат, начин на работа и въздействие. Динамиката на възприятието и изказът на автора са обединени от един дълбинен невидим покой, присъстващ навсякъде и във всичко.

Според изкуствоведа Красимир Линков:
„Евгения може да насели света само с един човек, да придаде живот на вещите, да приравни понятия като преди и след, да събере човек с неговия ангел хранител, да види Аз-а на всеки един лутащ се самотник. Тя постига всичко това, обърната към себе си, с едва доловимо присъствие, с ефирни нюанси на цветовете, с пестеливи жестове към платното, с мистично преливане на материя в пространството.“


Откриването на изложбата е на 15 ноември от 18,00часа.