Държавата удря рамо на Община Септември за минералните извори, останалата част от 26-те детски площадки и водопроводите. Кметът на Община Септември Марин Рачев, общинският съветник и председател на структурата на ГЕРБ – Септември Атанас Узунов и директорът по строителството в администрацията инж. Явор Митев взеха участие на форум в Пловдив, на който заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова представи Националната програма за подпомагане на общините за ефективно управление на находищата на минерални води на тяхна територия.

Пилотната схема на МОСВ е с бюджет от 3,5 милиона лева. Тя има характер на финансов инструмент и по нея ще се осигуряват безвъзмездно до 50% от стойността на общинските проекти. Програмата се администрира от Националния доверителен екофонд (НДЕФ), който до 16 декември т.г. приема проектите на местните власти. На срещата стана ясно, че Септември е една от малкото общини, които от 2011 г. до момента не са се възползвали от ползите, които природните ресурси дават.

В изказването си пред аудиторията, кметът на Септември Марин Рачев обясни, че никога досега не е имало контрол от страна на местната власт по отношение на ползването на изворите и минералната вода. Така ежегодно общинския бюджет е ощетяван със стотици хиляди левове, които са оставали по джобовете на ползвателите на този природен ресурс вместо да се инвестират в благоустрояване на общинската инфраструктура. От името на държавата Община Септември ще получи пълна подкрепа и съдействие по процедурата за преминаването на изворите от варварски минерални бани под юрисдикцията на местната администрация.

Това е изключително важно за да може да се реконструират, тъй като те са изключително амортизирани и неефективни към момента. Това стана ясно след визитата на заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова в Септември. Тя пристигна в общинския център веднага след сбирката в Пловдив, за да инспектира изградените детски площадки на територията на Общината, които са по проект към ПУДООС на МОСВ. Г-жа Николова остана приятно изненадана от видяното, установявайки, че площадките се поддържат в отличен вид от страна на местната власт. След това зам.-министърът се увери лично и как върви реконструкцията на водопровода по Главната улица в Септември.

10%d1%81%d0%b5%d0%bf%d1%82%d0%b5%d0%bc%d0%b2%d1%80%d0%b8

 

Тя сподели пред кметът Марин Рачев и останалите, че е изключително удовлетворена от видяното. А заради това, че новопостроените площадки се поддържат в перфектно състояние зам.-министърът лично се ангажира с одобрение за финансирането и на останалите 23 проекта за детски площадки на територията на общината, които тази година не бяха включени в пакета за изпълнение. Проектите касаещи реконструкцията на водопроводната мрежа по останалите улици и населени места в Септември също ще бъдат поети като ангажимент на министерството.

Това се налага заради необходимостта от подмяна на водопроводите в Общината, защото през годините назад, тази възможност е била пропусната. По този начин след това чрез проекти ще се направи и подмяна на уличната настилка по всички реконструирани водопроводи, така, че Септември да догони в това отношение останалите общини от областта.