Медицинската сестра Нася Ненова започва работа в новата панагюрска болница, съобщиха от там. Тя бе една от обвинените медици в Либия, които се спасиха като по чудо след намесата бившия френски президент Никола Саркози и бившата му съпруга.

Преди седмица френски разследващи журналисти разкриха, че режимът на Кадафи е отговорен за заразяването на близо 400 деца със СПИН в болницата в Бенгази. Преди седмица френски разследващи журналисти разкриха, че Кадафи е отговорен за заразяването на близо 400 деца със СПИН в болницата в Бенгази.

Данните за престъплението били открити в тефтера на бившия либийски премиер Шукри Ганим. Дневникът показва, че заразяването е било акт на враждебност към град Бенгази, либийският бастион на съпротивата срещу диктатора Кадафи. Разследването на френския сайт „Медиапар“ излиза 17 г. след задържането на медиците.

Когато ми се обадиха от Франс прес, едната половина от мозъка ми се радваше, че истината е излязла, а другата не можеше да повярва какво се е случило, коментира медицинската сестра Валя Червеняшка пред НТ.  Тя сподели, че в края на 90-е, когато започнала работа в болницата в Бенгази и вече имало заразени със СПИН, майки на деца ѝ казвали, че това е дело на висши полицаи от Триполи, но тя не вярвала.

Трябва да потърсим правата си, казва Валя – трябва да има възмездие, но тя не знае как може да се случи това.

На практика на територията на областта вече имаме две медицински сестри от групата в Либия. В частна болница „Хигия“ от години работи Валя Сирополу, а сега Нася Ненова попълва екипа на болницата в Панагюрище.