От днес до 25 декември, когато ще отбележим Рождество Христово, ще продължат традиционните Коледни пости. Много хора спазват християнския смисъл на постите, а други  се подчиняват на правилата за хранене, за да пречистят тялото си от токсини. По време на тези пости има дни когато се спазва много строг пост, като се приемат само растителни продукти и зехтин, а има дни в които се приема риба, морски продукти и вино, с
изключение на сряда и петък.

Според канона

– от 15-ти до 22-ри ноември се спазва строг пост, като се приемат само растителни продукти и зехтин

– от 23-ти ноември до 19-ти декември е позволено риба, морски продукти

– от 20-ти до 24-ти декември – отново се спазва строг пост

– на 24-ти декември вечерта се отбелязва Бъдни вечер

По време на постите може да се употребяват олио и вино без сряда и петък. Не трябва да се ядат храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал.

На Никулден – 6 декември, се разрешава риба. Изключение от Коледните пости църквата прави за децата, бременните жени, болните и възрастните хора, на които са разрешени мляко и млечни продукти.

Венчавките са забранени от днес /началото на коледните пости/ до Въведение Богородично /21 ноември/ и от Игнажден /20 декември/ до Богоявление, Йордановден /6 януари/.

Светият Синод разрешава при изключителни случаи енорийските свещеници да извършват венчавки от 26 декември до 4 януари, без да искат предварително разрешение от своя митрополит.

Протестантските църкви изцяло отричат поста. Католическата църква изисква по време на коледните пости да не се яде месо – само в петъчните дни.