Г-н Рачев, изборите минаха, но животът за хората от Септемврийско продължава. Каква е оценката ви за вотът в нашата община и какво да очакваме?

Уверявам всички хора от нашата община, дали вотът си за кандидатите на ГЕРБ, че това беше правилната позиция и с времето ще го докажа. Обръщам се към тях лично:
Гласувайки за ГЕРБ след нашия призив, вие превърнахте Община Септември в значима и уверявам ви, сега на областно ниво тя е факторът, с който всички ще трябва да се съобразяват, а не, както досега са постъпвали предишните кметове – да се стремят да се харесат на актуалните на деня и при промяна на статуквото да се отмятат като букова дъска на слънце.

С това си поведение с никой не влизаха в конфронтация, но и никой не ни броеше за живи като местна общност. Така нито тези, с които са били, нито и опонентите им са ги уважавали. Убеден съм, че ГЕРБ заради хората, които чуха призива ни и дадоха своя вот по един убедителен начин спрямо останалите общини в областта, няма да оставят управлението на община Септември на произвола на съдбата, въпреки така стеклите се събития в държавата.

Да, нещата можеха при едни други обстоятелства (победа на ГЕРБ) да се случват по лесния начин, но и при това положение, пак подчертавам – заради високия вот, който се получи в нашата община ще се случват, макар при едни малко по-сложни обстоятелства. Във всичкото лошо има и хубаво все пак. Това, което разбирам от последните часове е, че въпреки новите министри, които ще бъдат назначени временно, областният управител и повечето директори на дирекции по държавните институции ще останат същите. Това значи, че ако новоназначените министри не им се бъркат прекалено директно в работата, комуникацията няма да се промени кой знае до каква степен.

В момента най-важното е час по-скоро да се проведат парламентарните избори, за да не се окаже фатално за нас това безвремие, което от неделя е вече факт. Знаете, че с министерството на финансите изработихме оздравителния план въз основа, на който чакаме държавата да се разплати с натрупаните дългове от предишните управления на общината. Чакаме и одобрение на множество проекти, по които работихме почти денонощно една година.

Убеден съм, че ГЕРБ ще бъде отново в управлението, тъй като партията през годините е показала при подобни сътресения, че бързо усеща пропуските си и винаги, както досега адекватно си е коригирала приоритетите така, че да са в полза на хората. Прочетох днес едно изказване на Томислав Дончев, което напълно споделям. А именно, че в стремежа си да се направят големите неща им убегнаха по-малките, тези които хората най-бързо ги усещат и са най-чувствителни към тях.

Надявам се час по-скоро да се излезе от политическата криза, която е вече факт, защото дотогава нямаме друг избор, освен да караме на мускули.

Важно е нашите поддръжници да са спокойни и да не се притесняват от никой и от нищо, защото всички анализи сочат, че това е временно състояние на събитията. Ако някой от нашите опоненти се опита да всява сред хората смут и страх , то нека веднага да ме информират за това. Уверявам всички, че колкото мога да бъда толерантен, толкова ще бъда и безкомпромисен към всеки един, който обърка добрината с балъщината.

Какво ще бъде вашето поведение в условията на дълбоката политическа криза, която се задава?

Благодарение на вота и подкрепата, която получихме от нашите гласоподаватели след моят призив, както вече отбелязах, аз ще имам самочувствието и куража да съм, ако трябва и всеки ден в София, за да защитя общите ни интереси. Ще разчитам до изборите на директорите на дирекции, които ще останат по министерствата да помогнат за реализация на изготвените до момента множество проекти, за да се гарантира поне през следващата година в максимална степен тяхното изпълнение.

През тези два дни след втория тур много мислих какво точно да кажа за да бъда максимално разбран. Нека хората знаят, че, когато в бъдеще един кмет отправя призив, независимо дали ще съм аз или някои друг в следващ мандат, той трябва да бъде подкрепян. Всеки кмет си има своите стратегии за реализация на плановете си и когато получи нужната обществена подкрепа неговата дума винаги ще се чува и нещата до голяма степен ще се случват.

Това е според мен формулата на успеха във всяко едно местно управление, особено в малки общини като нашата. Нека сега всеки сам да си прецени с какво ще помогнат тези, които говореха против нас и ни оприличаваха на какви ли не само и само да не бъдем чути. Как и с какво те ще решат проблемите на бай Стоян или леля Петкана, излизайки от тях да не стъпват в калта и да имат по-добър живот в следващите три години. Не е ли, кметът този, който всекидневно е запознат с текущите неща на жителите и кой, ако не той знае най -добре как и чрез кого да осъществи плановете си за решаване на един или друг проблем.

Всичко друго не е ли саботаж, интриги, празни приказки, за да може да мобилизират електората на основата на злоба и омраза към другите. От всичкото плюене, което се изсипа по мой адрес в отминалата кампания не чух градивно предложение – как да стане и как да се постигне едно или друго нещо с реални стратегии и примери, а не с празни приказки от сорта на това трябва, онова трябва.

Какво според вас трябва да знаят хората дали гласа си за новата коалиция в Септемврийско?

Изборите отминаха и са вече само история. Същите тези, които се занимаваха с вандализми, говорене на глупости, внушения за бежанци и други подобни инсинуации, сега ги питам – вашите напъни до какво ще доведат и с какво ще бъдат полезни на Общината? Ще помогнат ли за някои блок, път, улица или нещо друго?

Какво бихте казали в заключение на хората които призовавахте за подкрепа през последните 30 дни?

Сега ще ви покажа как мога да изисквам от тези, за които исках подкрепата. Уверявам ви, че гласът ви не е бил даден на вятъра, защото на базата на него ще отстоявам още в по голяма степен интересите на нашата община.

В неделя премиерът Бойко Борисов ни събира за анализ на изборите и още от сега ви заявявам, че пръв ще поискам думата за да изкажа мнението си къде виждам причината за наказателния вот и как могат нещата да се изправят. Вярвам, че анализаторите на ПП ГЕРБ ще вникнат във всяко едно изказване за да може партията да си извлече нужните поуки така, че да продължи да бъде носител на сигурността и стабилността в държавата. Ще го кажа не за да се правя на активен за да се харесам на някого(защото, както споменах и в кампанията – кмета се харесва тогава, когато хората са зад него и обратното), а, защото имам самочувствието, че съм човек тръгнал от нулата, устоял съм в бизнеса и съм бил свидетел какво се случваше в периода на финансовата криза през 1997-ма година, когато държавата беше доведена до фалит от управлението на БСП.

Минал съм и през периода на мутрите, когато се отвличаха хора, искаха се откупи, коли се крадяха под път и над път, контрабандата на горива, за която имам преки наблюдения беше в пика си. Всичко това създадено от тогавашните структури на БСП за да могат да се облагодетелстват чрез плячкосване и рекет определени кръгове, които ако ги пуснеш в реалния икономически живот не могат да си вържат и обувките. Мога да дам десетки примери как определени личности без реален бизнес станах милионери, други усвоиха прийомите как винаги да са на някоя държавна службица за да могат, когато е нужно да си показват рогата в подкрепа на партията – майка.

Сблъсквал съм се и с методите на бившите ченгета от държавна сигурност по времето на тройната коалиция. И от всичко през, което минах видях, че единственият, който се оправи и с мутрите и с тези паразити от държавна сигурност беше именно Борисов. Такива като тях винаги ще надигат глава, когато усетят слабост в държавата. Знам как тогава за да просъществуваш все трябваше да си плащаш на някого или да направиш някой от тях съдружник за да цоцат на готово.

Сега виждам, че нещата се вкараха в стабилност, но това не се харесва на тази прослойка, която е свикнала да манипулира обществото и гледат нещата пак да се объркат за да си я подкарат по старо му. Мисля обаче, че вече обществото е достатъчно изстрадало за да позволи отново да бъде въвлечено в този прожектиран на няколко пъти филм. Убеден съм, че този вот беше не за връщане на БСП, а за това да се погледне първо към малките неща и тогава да се правят големите.

Защото всичките тези големи неща са хубави и нужни. Като се започне от магистралите от инвестициите, които ще доведат в бъдеще до утвърждаване на стабилността в държавата, но всичко това ще се оцени след години. Сега хората искат да усещат и да виждат нещата около тях тук и сега. Като излизат от къщи да не стъпват в калта, да има градинки и паркове. Крайната улица да е асфалтирана, защото всеки си казва – да, де хубаво е да стигна за два часа до морето, ама там се ходи един два пъти в годината, а аз всеки ден излизам от нас. Смятам, че именно заради това ще е тази предстояща среща с премиера за да може малките кметове като мен да бъдат детайлно изслушани така, че да се направят най-правилните стратегии за бъдещето.