Премиерът в оставка Бойко Борисов заяви пред Президентството, че консултациите са рутинна процедура, която е задължителна по Конституция. Той не пропусна да каже, че не е обиден или нервен, а се съобразява с желанието на народа за промяна. Никога не съм казвал, че кметовете трябва да подават оставка, добави Борисов. Той поясни изказването си от изборната нощ, като съобщи, че има намерение да свика целия екип от кметове и да види как те си гледат работата. На пощата в централата на ГЕРБ идвали стотици писма, в които хората обяснявали къде има изкъртени плочки, неправилно паркирани коли и куп други дребнотемия, които дразнят електората. Борисов щял да препита кметовете по тези теми, защо не си изпълняват ангажиментите, които са поели към хората. Никога не бих си помислил да карам кметовете да подават оставка, защото това означава да проваля изпълнението на програмата на партията. Ние сме спечелили по места с определени програми, ако изтегля кметовете, това означава да проваля партията, добави той по темата.

ГЕРБ няма да участва в съставянето на служебното правителство, тъй като е загубила моралното право на това след като е загубила президентските избори.

При комунистите властта се взимала с кръв и с кръв се връщала, но при демократите – тя се давала от народа и се връщала на народа веднага щом си я поиска, заключи Борисов.