Народните представители приеха на първо четене Бюджета на НЗОК за 2017 г., предаде БГНЕС. „За“ гласуваха 98 депутати, против бяха 51, петима се въздържаха. Основно против са гласовете на БСП и ДПС. „Атака“ изобщо не гласува бюджета. По време на обсъждането на бюджета в парламента здравният министър в оставка Петър Москов заяви, че финансовата рамка е по-добра, отколкото през миналата година.

„Ще подкрепя този бюджет, но мисля, че е редно да се посочат редица слабости в него“, каза Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт. „За пореден път ние трябва да подкрепим бюджет, който е представен само в стойностно изражение“, коментира той. По думите му хубавото е, че се предвижда повишена събираемост на здравно осигурителните вноски. „Ей това го направихме ние популистите от Патриотичния фронт“, заяви Байрактаров.

Според него, когато се повишават приходите, всичко мълчи и не са популисти, а когато искат да увеличат пенсията стават наистина популисти. Байрактаров попита министъра на здравеопазването в оставка д-р Петър Москов дали през тези две години е минал психотест. Той се възпротиви на идеята да бъде правен психотест на учителите преди започването на всяка учебна година. Психотестът е предложен в чл. 5 от Наредба №4 от 24 октомври 2016 г. от здравния министър за определяне заболяванията и отклоненията, които застрашават живота и здравето на децата и учениците.

„Когато народните представители и новия президент си направят психотест, тогава и за учителите да има такъв“, категоричен е депутатът от ПФ. Той даде за пример, че шофьор на градския транспорт, който всеки ден вози стотици хора, си прави такъв тест на 3 години. Байрактаров извади от джоба си писмо, подписано (по думите му) от 100 000 учители, които искали този психотест да бъде отменен тъй като го считат за унижение, съобщи aktualno.com.