Приключиха консултациите при президента Росен Плевнелиев с парламентарно представените политически сили, които бяха предизвикани от оставката на кабинета „Борисов” 2 след провала на ГЕРБ на президентските избори. След приключване на кръга от консултации с парламентарно представените партии в 43-то Народно събрание, президентът ще пристъпи към следващата конституционна процедура, а именно връчване на проучвателни мандати. Плевнелиев обаче вече заяви, че ще свика преди това КСНС.

Първият мандат се връчва на най-голямата по численост парламентарна група, вторият – на втората по численост, а третият по избор на държавния глава. Междувременно Плевнелиев отправи питане до Конституционния съд за тълкуване – дали в последните три месеца от своя мандат държавният глава насрочва нови парламентарни избори, без да е разпуснал Народното събрание. КС обявиха, че основният закон ясно е разписал процедурата и не се налага тълкувателно решение.

Първите консултации президентът проведе с ГЕРБ. Тогава той заяви – „запазвам си правото след консултациите да свикам извънреден Консултативен съвет по национална сигурност. Чак след това ще стартира и конституционната процедура за връчване на мандати”. Премиерът в оставка и партиен лидер Борисов съобщи, че в рамките на 43-ото народно събрание ГЕРБ няма да сформират кабинет.

Запитан дали е станало дума за бъдещо служебно правителство по време на срещата Бойко Борисов и с Цветан Цветанов от ГЕРБ, президентът казва: „Категорично не, от гледна точка на конкретни личности, а само принципи“. На следващия ден, след консултациите с БСП лидерът Корнелия Нинова също заяви, че левицата ще върне проучвателния мандат и няма да прави опити да сформира кабинет. Тя категорично отрече, че от партията ще предлагат кандидати за служебни министри.

„Заявихме пред президента нашата позиция – ако ни бъде връчен мандат, ще го върнем, както и ако бъдем поканени от третата политическа сила, на която ще бъде връчен мандат, да откажем. Ние няма да участваме в такова правителство с 38 депутати в този парламент” каза Нинова. Последваха консултации с ДПС, а след това и с Реформаторския блок.

Председателят на ДПС Карадайъ заяви: „Това НС е изчерпало възможностите за съставянето на различни мнозинства още в самото си начало, още със съставянето на това мнозинство. ДПС ще участва в различни правителства, ако народът даде мандат. Но при това НС различните варианти за съставяне на правителство са изчерпани”, подчерта председателят на движението.

С Реформаторите консултациите протекоха на две стъпки – веднъж с РБ и отделно с Радан Кънев. След срещата с държавния глава Божидар Лукарски обяви, че Реформаторският блок няма как да приеме да сформира правителство в рамките на това НС, без да има съответната подкрепа от ГЕРБ. „Такава в момента няма. Не сме обсъждали мандат конкретно. Ако президентът реши да връчи мандат на Реформаторския блок, ще мислим, но това не може да стане без колегите от ГЕРБ в рамките на този парламент. От тяхна страна няма такова виждане по въпроса”, каза той.

С БДЦ-НС консултациите протекоха също без особени изненади. „Това Народно събрание има шанс да излъчи ново правителство само, ако има политическа воля за това. Ние не виждаме такава в момента”, заяви съпредседателят на БДЦ – Народен съюз Румен Йончев.

Патриотичният фронт обаче охотно обясниха, че биха поели мандат, ако им бъде възложен от президента. „Ние сме готови да приемем мандат в случай, че той бъде възложен на нас като трета политическа сила. Ако намерим необходимото съгласие в парламента”, заяви Красимир Каракачанов след консултацията с президента Росен Плевнелиев. Президентът е единственият отговорен политик, който не желае политическа криза и не иска ново служебно правителство и хвърляне на страната в безвремие, което ще бъде вместо шест месеца – една година, коментира и лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов побърза да обяви в НС, че няма да подкрепят ПФ за нов кабинет. Днес се проведе и последният кръг от консултации – с АБВ и с Атака.

С представителите на парламентарните групи държавният глава дискутира възможността да бъде съставено ново правителство в рамките на действащото Народно събрание, възможните дати за предсрочни парламентарни избори, както и неотложните приоритети, които са на дневен ред в 43-ото Народно събрание.

Пред представителите на АБВ президентът Росен Плевнелиев отново посочи, че ще продължи да полага всички усилия политическата криза да не се превърне в парламентарна.

На консултациите държавният глава и ръководството на ПГ на АБВ обмениха мнения относно принципите на разходване на публичните средства, заложени в приетия на първо четене бюджетен закон за 2017 г., и по перспективите пред икономиката на страната.

Общо бе виждането, че след провелия се национален референдум промените в изборното законодателство трябва да бъдат подготвени прецизно и въведени след широко обсъждане с политическите партии и гражданското общество.

Необходимостта подготовката по предстоящото през първата половина на 2018 г. Българско председателство на Съвета на Европейския съюз да продължи с устойчиви темпове, също беше сред темите, обсъдени в рамките на срещата.