Деветдесет и седем години от сключването на Ньойския мирен договор ще отбележат воеводите в неделя, това ще стане с огромна карта, която ще бъде разпъната в 10 ч. пред сградата на Регионалния исторически музей в Пазарджик.

Всеки минувач ще може да се запознае с пагубните за страната ни последици настъпили в резултат на сключването на контракта. Благодарение на продажната политика осъществена от тогавашното ръководство на републиката от България са откъснати огромни територии. Събитието ще се проведе със съдействието на рекламна агенция „Нитос”.

На 27 ноември през 1919 г. е подписан Ньойският мирен договор. Подписан е от българска страна от министър-председателя Александър Стамболийски в кметството на парижкото предградие Ньой сюр Сен и оттам носи наименованието си, символ на една от националните катастрофи за България.

На този ден България подписва договор, по силата на който губи около 10 процента от територията си и й са й наложени непосилни за онези времена репарации и ограничения. Ньойският диктат е символ на несправедливостта, арогантността и недалновидността на държавите победителки, откъснали изконни български земи от снагата на Отечеството. – се казва в прессъобщението до медиите.