Ана Гройс, PZdnes.com

Колко често ви се е случвало, тръгвайки на работа или, да речем, на важно и отговорно мероприятие, да се чудите за правилата на избор на обувки за панталона ви? Перфектната комбинация от панталон и обувки е ключът към успешния и стилен имидж.

Съществуват няколко прости правила, както и табу и грешки при избора на обувки за най-популярните модели панталони: клош, прав – класически панталон и тип цигара.

Слагайки любимия панталон, трябва решите, с кои обувки искате да го комбинирате – с токчета или с равна подметка, колко високи към глезена и прасеца ще са още обувките ви, какви декоративни части ще присъстват по тях.

 Нека да започнем с панталоните-клош

25%d0%ba%d0%bb%d0%be%d1%88

  1. Ако сложите токчета с панталони с широки крачоли, дължината им (на крачолите) трябва да бъде най-малко до средата на петата или на около 1 до 2 cm. от пода.

Важното е да запомните, че от този модел панталони, твърде подкъсени крачоли не са ок. Петата ви не трябва да е видима. Твърде дългите крачоли, които напълно покриват обувките и се влачат по земята, също не са ок.

В допълнение, никога не пъхайте тези панталони в ботушите. По-добре изберете ниски ботуши или боти, върху които крачолите да падат свободно.

2. Ако предпочетете ниски обувки – крачолите на панталона ви трябва да стигат до земята/почти да покрият подметката. Разбира се, и в този случай е грозно, ако са твърде дълги и се влачат в пода.

 Прав панталон 

25%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b21

Вторият най-популярен вариант на панталон, който е основно, широко разпространен, е правият панталон. Дължината при него може да варира. Крачолите могат да бъдат и под и над глезена. За зимата – изберете панталони с по-дълъг крачол, за лятото – можете да си позволите малко съкратен вариант.

Тъй като това е универсален модел, можете да го комбинирате с всякакъв вид обувки – маратонки с изолация (ако искате по-спортна визия), с обувки (за разходка из града), с ботуши с токове (за офиса).

Стеснените модели могат да се пъхнат спокойно във високи боти и ботуши, но не забравяйте едно важно правило: Ако правият ви панталон е с ръб – не го правете. Този модел не е подходящ да се носи вътре в ботушите.

Панталони тип цигара

25%d0%bf%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%be%d0%bd%d0%b8-%d1%86%d0%b8%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b0

Третият вариант незаменими панталони – панталони с права кройка-цигара. Този класически панталон се носи с дължина до средата на петата.

Този модел е в перфектна хармония с всички модели на обувки (както удобни, така и елегантни, на токчета).

В повечето случаи, „цигара“ не се пъха в обувките, тъй като ще се създаде неудобство, и тъканта може да се набръчка.

Запомнете още:

Избирайте модели, които са плътно прилепнали по крака. В същото време не трябва да забравяте за цвета. Ако искате да удължите краката си, уверете се, че панталоните си хармонират и се сливат с цвета на обувките ви и не създават контраст.

В случай, че използвате дънки, можете да си позволите да експериментирате.

В допълнение, при определянето на това дали даден модел на панталон си подхожда с обувките или напротив, помнете, че  избраните панталони не трябва да не нагърчват, да са провиснали, визуално да ви „режат“ или да ограничават движенията ви.