От 15 ноември до 1 март шофьорите ще са длъжни да карат с гуми, предназначени за зимни условия или с гуми, чийто протектор е равен или по-голям от 4 мм. Досега протекторът беше 1,6 мм. Това стана след като депутатите приеха изменение в Закона за движение по пътищата (ЗДП) на второ четене днес. Компромисният вариант беше избран, за да могат шофьорите да ползват и летните си гуми, стига да не са много изтъркани, тъй като в някои части на България зимата е по-мека.

На същото заседание вчера депутатите приеха единодушно също забрана да се организират гонки по пътищата, отворени за обществено ползване. Участниците в така наречените гонки са заплашени с лишаване от право да шофират за 12 месеца и глоба 3 хиляди лева при първо прегрешение и съответно 3 години и 5 хиляди лева при рецидив. Депутатите приеха и по-строги мерки към младите шофьори.

На младите водачи се забранява да се движат по магистралата с повече от 120 км/час, а от 0 до 6 часа могат да управляват превозно средство само с придружител с над 3 години стаж. Новите водачи ще трябва да сложат на видно място на предното или задното стъкло знак, че той се управлява от млад водач. Забранява се също движението в насрещното, както и в лентата за принудително спиране, без да има повреда или причина за това.