Ана Гройс, PZdnes.com

Архитектурата на града е наистина забележителна, но атмосферата и духът са тези, които правят посещението ви в Прага истински незабравимо. Градът запленява от пръв поглед и те кара да се влюбиш в него завинаги. Стария град – Старе место, сега център на Прага, е територията на първите  заселници. Основан е около 9-ти век. В миналото е бил ограден с крепостна стена, която с разширяването на града през 14 век, по инициатива на император Карл Четвърти, е била разрушена.

В Старе место са концентрирани голяма част от забележителностите на чешката столица. На Староместкия площад ще се насладите на Часовниковата кула Орлой, църквата “Дева Мария пред Тин”, с  80 метровите кули близнаци в готически стил и Карловия мост. Староместкият площад с пастелно оцветените барокови къщички и катедралата е един от най-хубавите площади в Европа. В центъра му има и голяма статуя на религиозния лидер от XV в. Ян Хус.

Часовниковата кула „Орлой“, стърчаща на площада, на практика е  най-популярната туристическа забележителност на Прага, която на всеки кръгъл час събира тълпи туристи. Построена е през 15 век и е реставрирана многократно през годините. Часовниковата кула не просто показва точното време. Астрономическият часовник на нея представя движението на Слънцето, планетите, както и разположението на зодиакалните съзвездия, а на всеки кръгъл час можете да видите „разходката на апостолите“. Легендата разказва, че талантливият създател на този шедьовър е бил „възнаграден“ за изделието си с избождане на очите, със злокобната идея да не може да повтори творението си никога и никъде по света.

25karlov-most

Карловият мост –  свързва “Старе место” с “Мала страна” през река Вълтава. Строежът му започва през 1357 г. под покровителството на Карл IV и завършва в началото на 15-ти век. Красивият мост е в готически стил, с две кули – откъм “Мала страна” и една откъм “Старе место”. Дълъг е 516 метра, украсен е със статуи на светци, една от които е на светите братя Кирил и Методий. През деня по моста кипи живот. Пълно е с художници и музиканти, които забавляват туристите.

25ot-rekata

Не пропускайте възможността да се разходите с лодка по Вълтава. Освен очарованието от самата разходка, ще имате възможност да разгледате сградите откъм реката. Пътуването продължава около час и се минава под много от живописните мостове свързващи двете части на града.

Друга забележителност на Прага е Замъкът Храдчани  или Пражки Храд. Това е най-големият дворец в  Европа. Бил е резиденция на чешките крале от стари времена, а днес – на президента на републиката. Катедралата “Свети Вит”, отново започната под егидата на Карл IV е построена за 6 века. В криптата са гробниците на чешките крале.

Комплексът е огромен, включва църкви, правителствени сгради, градини.  Прашна брана – Кулата, непосредствено пред Карловия мост е висока 65 м. Била е един от входовете към стария град. През 17-ти век е използвана за съхранение на барут, откъдето произлиза и името и. Готическата катедрала Св. Витус е също толкова забележителна и не бива да я пропускате. Бирата – и нея не можете да пропуснете в златна Прага! Тук има най-различни видове пиво. Експериментирайте смело! Истината е, че веднага щом се установите в града и влезете в центъра му, тълпата ви повлича по така наречения “немски път”. Това е пътят, по който се минава покрай главните забележителности. Осеян е с колоритни и уютни кафенета и кръчмички, в които обаче цената на чешката бира е умножена по 10.

25%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be%d0%bd%d0%be%d0%bc%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%87%d0%b0%d1%81%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d0%ba

 

Главно неориентирани туристи сядат там (в миналото много немци), откъдето идва и името. На 10 крачки – в страничните улички и цените и обслужването се нормализират. Помнете – бирата в Прага е евтина! Разходете се по немския път, за да разгледате, но да седнете в заведение на него е голяма грешка. За пиене и ядене има много автентични, приятни места с нормални цени.

25%d0%b1%d0%b0%d1%80%d1%83%d1%82%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%ba%d1%83%d0%bb%d0%b0

 

Но те просто не са на пъпа на Староместкия площад. Там можете да опитате уникално вкусни и традиционни за чехите ястия като пражка шунка, барбекю на дървени въглища директно на площада. Но да знаете, че това е скъпичко удоволствие. По-евтин вариант е да опитате Тределника – типично за чехите козуначено коминче с различен пълнеж. Разходете се в чешката столица през деня и през нощта, по тесните, шарени улички, за да усетите истински духа на Прага.