Ана Гройс, PZdnes.com

Еднодневен преход в Родопите над с. Семчиново проведоха планинарите от клуб „Млад турист” при Професионална гимназия по строителство и архитектура   Пазарджик, които са членове на ТД ”Незабравка” гр. Септември. За повечето от младежите – дванадесетокласници това бе първо докосване до магията на планинските красоти – разказа за PZdnes секретарят на туристическото дружество Евгени Попов.

 

Изходен пункт за машрута бе центърът на с. Семчиново. След това по коритото на Стара река, през местностите „Св. Петка“ и „Св. Илия“, където семчиновци празнуват храмовия празник на селото. След преминаване през пенливите води на реката пътеката се установява по десния склон на каньона и следва извивките на местноста. Откриват се  красиви гледки към скалния пролом „Косерови скали”  и местноста Атанасов арман. На обособен туристически кът в местноста Дъбовица туристите от ПГСА направиха продължителна почивка за отмора.

01%d1%81%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%be%d1%82%d0%be1

 

Не мина и без лагерен огън, който бе запален от водача на групата Венци Попов, председател на клуб „Млад турист” към ТД ”Незабравка”. „За много от учениците това бе първо туристическо мероприятие“ – коментира класната ръководителка Стефка Алмаян. Въпреки предварителния инструктаж как да се облекат и какви принадлежности да вземат, много от учениците подцениха прехода в планината и се оказаха неподготвени. Все пак разходката по начертания маршрут приключи благополучно, което кара младите туристи да се прицелят в нови преходи, с по-голяма трудност, които се надяват да преодолеят.

Клуб „ Млад   турист” при ПГСА бе приет за член на ТД ”Незабравка”, след като негови членове изкачиха най-големите планински първенци на България на церемония на х. Рай в Стара планина, където им бяха връчени и членски карти. По план предстоят преходи до х. Милеви скали, х. Равно боре и х. Добра вода, а в началото на лятото да връх Мусала.