Информационна среща, посветена на предизвикателствата пред България като член на ЕС, в т.ч. в контекста на предстоящото Председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. се състоя днес в Областния информационен център в Пазарджик. На срещата присъстваха представители на Областна администрация – Пазарджик и ученици от Професионална гимназия по икономика и мениджмънт.

Младите пазарджиклии научиха от лектора си Радослав Пешалов, че председателството на Съвета на Европейския съюз се сменя на ротационен принцип между държавите членки. Всяка държава изпълнява председателството за период от шест месеца, по график приет от Съвета на Европа.

02%d0%b4%d0%b5%d1%86%d0%b0

България ще приеме председателството от 1 януари 2018 до края на юни същата година, като част от „тройката“ Естония – България – Австрия.

От първи януари идната година за период от шест месеца ще бъде председател Малта, а от първи юли щафетата ще бъде предадена на Естония, а ние ще я приемем в началото на следващата година.

Съветът на Европейския съюз е основен законодателен орган и координатор на политиките на ЕС. По време на ротационното му председателство, което България приема от Естония, български експерти ще бъдат ръководители на работните му групи, ще отговарят за връзките му с другите европейски институции и света.
В своя шестмесечен мандат българската държава ще бъде не само ръководител, но и организатор, координатор и медиатор в дейността на 160 работни групи и 20 000 делегати, ангажирани да прецизират текстовете на новите европейските директиви и регламенти.

02%d0%b4%d0%b5%d1%86%d0%b01

Работният процес на Съвета ще се провежда в Националния дворец на културата в град София. Сградата предстои да бъде реконструирана и дигитализирана до края на 2017 г., за да се превърне в най-модерният конферентен център в България. Пресцентър за 300 журналисти на три нива, ще посреща представители на медиите от целия свят, а заседанията ще бъдат предавани на живо. По време на първото българско председателство се очаква да бъдат поставени на дневен ред темите за енергетиката и нуждата от диверсификация на енергийните източници; глобалният миграционния процес; нуждата от повече сигурност за гражданите на ЕС; завършването на дигиталния пазар и преговорите по излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Председателстването е и повод всяка държава да представи своите достижения и познания във всички области на европейските политики и по този начин да придобие влияние и престиж сред партньорите си. Заседанията на съвета, предстоящите конференции и присъствието на много правителствени делегации е възможност за България да привлече туристи, бизнес партньори и да покаже своята природа, култура и историческо наследство.

Повече информация за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз можете да получите на интернет сайта http://www.eu2018bg.bg/, както и в офиса на Областен информационен център – Пазарджик.

Учениците видяха и презентация на европроект, който тяхна преподавателка бе разработила в рамките на училищните програми „Еразъм+“.